Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Hoe kan ik me nu al voorbereiden op NIS2?

Als ondernemer is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de aankomende introductie van NIS2, een uitgebreid pakket aan cybersecuritymaatregelen. Het is best veel werk dus begin gewoon op tijd. Als je medio volgend jaar pas begint zul je waarschijnlijk te laat zijn en potentieel een paar van je grote klanten verliezen. Grote bedrijven gaan onder de NIS2 wetgeving hun toeleverenciers moeten bevragen op de genomen cybersecuritymaatregelen.

Bekijk eens goed hoe je bedrijf nu beveiligd is

Neem de tijd om je huidige cybersecuritymaatregelen te bekijken. Kijk waar er zwakke plekken zijn en welke verbeteringen je kunt maken, zeker met het oog op de verwachte eisen van NIS2. Een goed hulpmiddel hierbij is de vragenlijst van Samen Digitaal Veilig voor organisaties. Deze vragenlijst is zo samengesteld dat alle basisonderwerpen van beveiliging aan bod komen. Door de vragen voor jouw organisatie te beantwoorden kom je erachter waar zich mogelijk kwetsbaarheden bevinden. En waar je nog werk te doen hebt.

Zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is

Investeer in training en bewustwording over cybersecurity voor alle medewerkers. Leer ze hoe ze phishing-aanvallen, social engineering en andere cyberdreigingen kunnen herkennen. Het is belangrijk om een cultuur te creëren waarin iedereen zich bewust is van cybersecurity en actief betrokken is bij het beschermen van de organisatie. Je kunt hierbij gebruikmaken van de videotraining van Samen Digitaal Veilig. Hier zie je korte video’s voor jou en je medewerkers, met uitleg over de gevaren en tips en hoe je gevaarlijke situaties voorkomt.

Werk aan vastlegging

Voor NIS2 zul je moeten laten zien welke cybersecuritymaatregelen je al hebt genomen of nog gaat nemen. Omdat de Nederlandse wetgever de definitieve teksten nog moet maken zijn die nu nog niet bekend. Maar je kunt nu alvast werken aan vastlegging. Sterker nog, dat kun je niet uitstellen want het kost allemaal meer tijd dan je denkt. De vastlegging kun je starten door de al genoemde vragenlijsten in te vullen en de daarbij behorende maatregelen en tips te implementeren. Die gaan namelijk ook over het in kaart brengen van je ICT-landschap en alle bijbehorende software en systemen. Zo werk je alvast aan een solide basis voordat de wet in werking treedt. Vergis je niet, het gaat sneller dan je denkt!

Digitale veiligheid voor zakelijk Nederland

Samen Digitaal Veilig is er voor alle bedrijven in Nederland en organiseert regelmatig NIS2 webinars die kosteloos te volgen zijn.

Ook is het slim om je in te schrijven voor de nieuwsbrief van Samen Digitaal Veilig. Hiermee krijg je wekelijks inzicht in de actuele ontwikkelingen en lees je in begrijpelijke taal welke stappen je moet nemen om aan de wet te voldoen.

Schrijf je hier in >>>

TechOne: ‘Nieuwe regelgeving zoals NIS2 wetgeving helpt om cybersecurity op de agenda van de directie te zetten’
Impact NIS2 vooral op directie, medewerkers en leveranciers
René van Etten, ThreadStone Cybersecurity: ‘Informatiebeveiliging is geen project, maar een proces!’
De NIS2 komt eraan: Tekort aan cybersecurity specialisten
Interview met Johan van Slooten, Director Cybersecurity & Risk management bij Hoffmann: ‘Laat cyberdreigingen niet het laatste woord hebben, neem zelf actie!’