Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Traditionele wachtwoorden zijn niet meer veilig

Stel je voor dat een hacker toegang krijgt tot je e-mailaccount door eenvoudigweg je geboortedatum te raden. Met toegang tot je e-mail kan de hacker je correspondentie bekijken, financiële gegevens stelen, gevoelige gegevens van je organisatie achterhalen of zelfs je identiteit overnemen. Je kunt je voorstellen dat de gevolgen verwoestend kunnen zijn. 

Hoe snel kan een gemiddeld wachtwoord gekraakt worden?

Volgens de AP kan een gemiddeld wachtwoord, binnen enkele seconden tot minuten worden gekraakt door geautomatiseerde programma’s. Zelfs wanneer een wachtwoord complexer lijkt, maar toch voorkomt in veelgebruikte lijsten of woordenboeken, kan het relatief snel worden achterhaald. Dit benadrukt het belang van het gebruik van sterke, unieke wachtwoorden en het implementeren van aanvullende beveiligingsmaatregelen, zoals tweefactorauthenticatie (2FA) of multifactorauthenticatie (MFA).

Versterk je beveiliging met 2FA en MFA

Tweefactorauthenticatie (2FA) en multifactorauthenticatie (MFA) zijn geavanceerde beveiligingsmethoden die een extra laag van bescherming toevoegen aan je online accounts. Met 2FA wordt naast het traditionele wachtwoord nog een extra verificatiemethode gebruikt, zoals een eenmalig gegenereerde code die naar je mobiele telefoon wordt gestuurd. MFA gaat nog een stap verder en vereist meerdere vormen van authenticatie, zoals een combinatie van een wachtwoord, een biometrisch kenmerk en een verificatiecode. Deze extra beveiligingslagen maken het veel moeilijker voor hackers om toegang te krijgen tot je accounts, zelfs als ze je wachtwoord weten.

Verbeter je cybersecurity 

Wil je de cyberrisico’s voor je bedrijf snel en op een praktische manier verlagen? Meld je dan kosteloos aan voor het programma van Samen Digitaal Veilig, een initiatief dat gericht is op het verbeteren van digitale veiligheid binnen organisaties.

Lees meer over het SDV-programma 

Verbeter je basis cyberhygiëne

Lees wat je direct kunt doen voor een veilige online basis.

Train gratis je medewerkers

8 video’s van 2 minuten.

Samen Digitaal Veilig programma

In enkele stappen naar een veiliger bedrijf.