Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Heb je de basis cyberhygiëne goed geregeld?

Basis cyberhygiëne is essentieel voor elke organisatie, omdat het de fundamenten legt voor een veilige digitale omgeving. Door regelmatig je software te updaten en robuuste beveiligingsmaatregelen zoals firewalls en antivirusprogramma’s te gebruiken, bescherm je je systemen effectief tegen cyberaanvallen. Maar dat is niet genoeg.

Het bewust omgaan met e-mails en het maken van back-ups is noodzakelijk om gevoelige informatie veilig te stellen en de continuïteit van je bedrijfsvoering te garanderen. Zonder deze basismaatregelen staan de deuren wagenwijd open voor cybercriminelen, wat kan leiden tot ernstige financiële en reputatieschade. Je kunt dus al veel doen. Check onderstaande vier zaken waar je nu al mee kunt beginnen. 

1. Zorg voor regelmatige software-updates

Zorg ervoor dat je besturingssysteem, applicaties en antivirussoftware altijd up-to-date zijn. Fabrikanten brengen regelmatig updates uit om beveiligingslekken te dichten die anders door cybercriminelen kunnen worden uitgebuit. Een tijdige implementatie van deze patches is cruciaal om je systemen veilig te houden.

2. Gebruik firewalls en antivirusprogramma’s

Het gebruik van firewalls en antivirusprogramma’s is essentieel om je netwerk en apparaten te beschermen tegen malware en andere cyberdreigingen. Controleer regelmatig of deze beveiligingsmaatregelen up-to-date en effectief zijn om de nieuwste bedreigingen af te weren.

3. Wees voorzichtig met e-mails en bijlagen

Wees altijd alert bij het openen van e-mails en bijlagen, vooral als deze afkomstig zijn van onbekende afzenders. Phishing-aanvallen vormen een veelgebruikte methode door cybercriminelen om malware te verspreiden of gevoelige informatie te ontvreemden. Het is belangrijk om je team regelmatig te informeren over de kenmerken van phishing.

4. Maak regelmatig back-ups

Het regelmatig maken van back-ups van belangrijke gegevens is een noodzakelijke stap om je voor te bereiden op het herstellen van informatie na een cyberaanval, zoals ransomware. Zorg ervoor dat je back-ups veilig en toegankelijk zijn, gebruik de 3-2-1 methode en test regelmatig hoe snel je gegevens kunt herstellen na een incident.

Train gratis je medewerkers

8 video’s van 2 minuten.

Deelnemen

Meld je kosteloos aan en begin vandaag nog met het verbeteren van je cybersecurity.