Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Zeven cruciale cyberbeveiligingsvoorspellingen voor 2024, mét praktische adviezen

Handig, WINMAG Pro verzamelde zeven cruciale cyberbeveiligingsvoorspellingen voor 2024, met praktische adviezen om je organisatie voor te bereiden. Door deze voorspellingen en adviezen ter harte te nemen, kan je organisatie zich sterker positioneren tegen de cyberbedreigingen van 2024 en daarbuiten, waarbij een proactieve en geïnformeerde benadering essentieel zal zijn voor succes.

1. AI brengt nieuwe uitdagingen voor cyberbeveiliging

AI-technologieën zullen centraal staan in de strategieën van zowel verdedigers als aanvallers. Bedrijven zullen worstelen met de verantwoordelijkheid over AI, terwijl aanvallers AI gebruiken om hun aanvallen, zoals phishing, geavanceerder te maken.

Advies: Cybersecurityleiders moeten duidelijk communiceren over de risico’s van AI-projecten en AI-gebaseerde beveiligingsplatforms gebruiken om de beveiliging te versterken en van best practices te leren.

2. Generatieve AI transformeert cybersecurityaanpak

Generatieve AI zal in 2024 een grote impact hebben op cybersecurity, met name door de introductie van Security Copilots die de productiviteit van beveiligingsteams verhogen.

Advies: De rol van CISO’s zal zich ontwikkelen richting Chief AI Security Officer, waarbij AI-modellen gebruikt worden voor proactieve bedreigingsdetectie en het bevorderen van samenwerking rond AI-gebaseerde digitale projecten.

3. Consolidatie en platformisering verbeteren beveiligingsresultaten

In 2024 zal de focus liggen op het consolideren van cybersecuritytools om kosten te verlagen en complexiteit te verminderen.

Advies: Beveiligingsteams moeten streven naar een platformgebaseerde aanpak met een paar betrouwbare cybersecuritypartners, die zich niet alleen richten op consolidatie, maar ook op het verbeteren van realtime en autonome beveiliging.

4. Druk op regulerende organisaties neemt toe

Met de invoering van strengere regelgeving zoals NIS2, zullen zowel regulerende instanties als bedrijven meer uitdagingen ervaren.

Advies: Gebruik technologieën voor proactief inzicht en werk samen met professionele cybersecurityorganisaties om adequaat op incidenten te reageren.

5. Bestuursraden krijgen een actievere rol in cybersecurity

De eisen van nieuwe regelgeving zullen bestuursleden aanzetten tot een actievere betrokkenheid bij cybersecurity.

Advies: Ontwikkel een robuust governancekader voor cybersecurity en zorg voor regelmatige briefings aan het bestuur om het bewustzijn en vertrouwen te vergroten

6. Beoordeling van infrastructuur op quantum gereedheid

De opkomst van quantum computing zal organisaties dwingen hun beveiliging hierop af te stemmen.

Advies: Evalueer de impact van quantum computing op je cybersecurity en begin met de integratie van Post Quantum Cryptography in je systemen.

7. Beveiliging ontwikkelt mee met de snelheid van softwareontwikkeling

De snelle ontwikkeling van software, gedreven door Generative AI, vraagt om een even snelle evolutie in cybersecurity.

Advies: Pas je beveiligingsstrategie aan om gelijke tred te houden met softwareontwikkeling, met nadruk op naadloze integratie en automatisering in de ontwikkelingspijplijn.

(Bron: WINMAG Pro)

Lodi Hensen van Eye Security: ‘cybercriminelen vinden steeds nieuwe manieren’
Internetconsultatie Cyberbeveiligingswet gestart: bedrijven en mkb’ers mogen meedenken over de inhoud van de wet
Jan Martijn Broekhof van Guardian360 ‘NIS2 biedt kansen!’
Dreigingslandschap voor organisaties en mkb-bedrijven verandert razendsnel
CCV en Cyra gaan samenwerken