Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Zelfstandig ondernemers kunnen aan de slag met cybersecurity met 3 belangrijke video’s

Digitale weerbaarheid zelfstandigen

Speciaal voor zelfstandig ondernemers ontwikkelde belangenbehartiger Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) met het Digital Trust Center (DTC) drie interactieve video’s met belangrijke tips voor de digitale beveiliging.

In Nederland is een significant aantal van de zelfstandige ondernemers – ongeveer 1,8 miljoen – potentieel kwetsbaar voor cyberaanvallen. Uit recente cijfers van de CyberVeilig Check voor zzp en mkb blijkt dat maar liefst 27% van de zzp’ers geen back-up maakt van hun data. Daarnaast heeft bijna de helft (49%) niet de beveiliging van tweestapsverificatie geïmplementeerd voor cruciale bedrijfsapplicaties zoals e-mail.

Het belang van basisbeveiliging en cyberhygiëne

Hoewel de meeste zelfstandige ondernemers op de hoogte zijn van het belang van sterke wachtwoorden en tweestapsverificatie, blijken deze maatregelen vaak niet ingesteld. Dit kan te wijten zijn aan onduidelijkheid over de implementatie of simpelweg tijdgebrek. Gezien de meeste cyberaanvallen niet gericht zijn, maar wijdverspreid worden om zwakke beveiligingen te vinden, is het essentieel dat zelfstandigen eenvoudige veiligheidsmaatregelen treffen om zich te beschermen. Zo zorg je als zelfstandige ondernemer dat je cyberhygiëne op orde is.

Educatieve hulp: drie Instructievideo’s

Als reactie op de noodzaak voor verbeterde cyberbeveiliging hebben Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) en de Digitale Toekomst Commissie (DTC) drie korte educatieve video’s ontwikkeld, elk gericht op een essentieel beveiligingsonderwerp:

Deze video’s, die elk 2 tot 3 minuten duren, bieden praktische instructies en zijn interactief, zodat overbodige informatie kan worden overgeslagen. Door deze instructies te volgen, kunnen zelfstandige ondernemers hun digitale veiligheid significant verbeteren.

Digitale weerbaarheid zelfstandigen versterken

Meike Mommers van PZO benadrukt de diversiteit en de groei van de groep zelfstandigen in Nederland. Of het nu gaat om ondernemers in de bouw, tolken of advocaten, iedereen draagt de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van hun administratieve en digitale tools. Door de inzet van deze nieuwe, interactieve video’s wil PZO de digitale weerbaarheid van zelfstandigen versterken en hen aansporen deze resources breed te delen en te gebruiken.

Deze stappen zijn cruciaal voor de versterking van de cyberveiligheid onder zelfstandige ondernemers, die daardoor minder kwetsbaar zijn voor de steeds toenemende dreiging van cybercriminaliteit.

Lodi Hensen van Eye Security: ‘cybercriminelen vinden steeds nieuwe manieren’
Internetconsultatie Cyberbeveiligingswet gestart: bedrijven en mkb’ers mogen meedenken over de inhoud van de wet
Jan Martijn Broekhof van Guardian360 ‘NIS2 biedt kansen!’
Dreigingslandschap voor organisaties en mkb-bedrijven verandert razendsnel
CCV en Cyra gaan samenwerken