Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Wereldwijd tienduizenden computersystemen, waaronder duizenden in Nederland, kwetsbaar voor cyberaanvallen

Wereldwijd zijn tienduizenden computersystemen, waaronder duizenden in Nederland, kwetsbaar voor cyberaanvallen en inlichtingendiensten, een probleem dat naar voren kwam uit een NOS-inventarisatie. Deze kwetsbaarheden bestaan ondanks bekende oplossingen, waardoor zowel bedrijfsnetwerken als individuele consumentensystemen risico lopen.

De situatie is zorgwekkend, aangezien deze beveiligingslekken niet alleen de deur openzetten voor criminele activiteiten zoals ransomware maar ook nationale veiligheidsrisico’s inhouden, zoals blijkt uit de recente infiltratie van Nederlandse defensiesystemen door de Chinese inlichtingendienst.

Updateprocessen moet beter

De impact van deze kwetsbaarheden wordt verergerd door de trage updateprocessen van bedrijven en organisaties, ondanks de beschikbaarheid van patches. Het probleem wordt gecompliceerd door de grote hoeveelheid apparatuur die onbeheerd en ongepatcht blijft, vaak zonder dat de eigenaren zich bewust zijn van hun aanwezigheid of kwetsbaarheid. Deze situatie creëert mogelijkheden voor cybercriminelen, die actief kwetsbare systemen exploiteren, en benadrukt de noodzaak voor zowel organisaties als individuele internetgebruikers om hun digitale beveiliging serieus te nemen.

In Nederland speelt het Nationaal Cyber Security Centrum een cruciale rol in het coördineren van de beveiliging voor overheden en kritieke infrastructuur, wat wijst op een relatief betere situatie vergeleken met andere landen. Desondanks blijft het risico bestaan dat persoonlijke gegevens van Nederlanders in gevaar komen, vooral wanneer deze data door ransomware-criminelen wordt gebruikt als drukmiddel tegen gehackte bedrijven.

Cyberomgeving veiliger maken

Het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure (DIVD) zet zich in om deze uitdaging aan te gaan door proactief het internet te doorzoeken naar kwetsbare systemen en eigenaren te waarschuwen. Ondanks hun inspanningen is er geen significante vooruitgang in de snelheid waarmee updates worden uitgevoerd, wat de voortdurende kwetsbaarheid van het digitale landschap benadrukt. Dit onderstreept het belang van bewustzijn en actie van zowel organisaties als individuele gebruikers om hun systemen te beveiligen en de cyberruimte veiliger te maken.

(Bron: NOS)

De toegankelijke taal van het NIS2 Quality Mark volgens cybersecurity redacteur Jan Meijroos
Automatische updates ontbreken bij veel kleine bedrijven
10 Miljard wachtwoorden gelekt
Cybersecuritymonitor 2023: kleinschalige bedrijven hebben werk te doenCybersecuritymonitor 2023: kleinschalige bedrijven hebben werk te doen
Internetconsultatie NIS2 afgerond