Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

WEF trekt aan de bel: cybercrime en cyberonveiligheid wereldwijd topprioriteit

Cyberveiligheid is een zeer belangrijk thema voor zowel grote organisaties als het midden- en kleinbedrijf. Het recente rapport van het World Economic Forum (WEF), bekend als het ‘Global Risks Report 2024′, benadrukt dat cybercriminaliteit en cyberonveiligheid behoren tot de vijf grootste risico’s voor Nederland.

Op de lijst van risico’s staan personeelstekorten op de eerste plaats, gevolgd door economische uitdagingen, energietekorten, en de afname van sociale cohesie. Deze problemen zijn niet alleen nationaal van belang, maar hebben ook een wereldwijde impact, mede door de invloed van kunstmatige intelligentie (AI) die gebruikt kan worden om op grote schaal valse informatie te verspreiden.

Cyberonveiligheid is een wereldwijd probleem

Het WEF-rapport maakt duidelijk dat cyberonveiligheid een wereldwijd probleem is, maar legt ook de nadruk op specifieke risico’s per land, waaronder Nederland. Cyberaanvallen staan ook op wereldniveau hoog op de lijst van bedreigingen, naast risico’s zoals extreem weer, de gevaren van misleidende informatie door AI, maatschappelijke en politieke verdeeldheid, en de stijgende kosten van het levensonderhoud.

Voor bedrijven en overheidsorganisaties is cyberonveiligheid een nog groter aandachtspunt. Zij beschouwen dit als een van de top drie risico’s voor hun operaties. Dit is een hogere ranking dan bij onderwijsinstellingen en internationale organisaties, die cyberveiligheid als een minder urgent risico beschouwen.

Disinformatie heeft grote impact

Het WEF-rapport, dat gratis beschikbaar is als download, waarschuwt ook voor de mogelijke gevolgen van wijdverspreide desinformatie, vooral in het licht van de aankomende verkiezingen in landen als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het gebruik van valse informatie kan de geloofwaardigheid van nieuwgekozen regeringen ondermijnen en leiden tot onrust, variërend van protesten en haatmisdrijven tot burgerlijke confrontaties en zelfs terrorisme.

Zeer belangrijk voor het midden- en kleinbedrijf

Deze informatie is van cruciaal belang voor het midden- en kleinbedrijf om zich bewust te zijn van de huidige en toekomstige risico’s, en om passende maatregelen te nemen om hun digitale veiligheid te waarborgen. Het rapport biedt een waardevol inzicht in de wereldwijde en nationale risico’s en de impact die deze kunnen hebben op zowel de maatschappij als de bedrijfswereld. Het economisch forum van het WEF, dat volgende week in Zwitserland plaatsvindt, zal deze en andere belangrijke kwesties verder belichten, met speciale aandacht voor de uitdagingen en kansen die ze met zich meebrengen voor bedrijven en samenlevingen wereldwijd.

(Bron: AG Connect)

De toegankelijke taal van het NIS2 Quality Mark volgens cybersecurity redacteur Jan Meijroos
Automatische updates ontbreken bij veel kleine bedrijven
10 Miljard wachtwoorden gelekt
Cybersecuritymonitor 2023: kleinschalige bedrijven hebben werk te doenCybersecuritymonitor 2023: kleinschalige bedrijven hebben werk te doen
Internetconsultatie NIS2 afgerond