Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Vijf essentiële privacy tips voor het mkb: voorkom deze 5 veelgemaakte fouten

Voor veel kleine en middelgrote ondernemingen lijkt de bescherming van privacy en data een ondergeschoven kindje. De focus ligt immers op het draaiende houden van de zaak en de business as asual. Echter, met de toenemende digitale dreigingen en aankomende NIS2 wetgeving is privacy- en databescherming geen luxe maar een noodzaak. Hieronder volgen vijf cruciale tips om veelvoorkomende privacy fouten te vermijden.

1. Dataminimalisatie: verzamel wat nodig is

Het is een valkuil voor veel bedrijven: het verzamelen van meer data dan nodig. Dit is niet alleen een financiële last maar ook een potentieel privacy risico. Door alleen noodzakelijke informatie te verzamelen en regelmatig opgeslagen data te evalueren en indien nodig te verwijderen, minimaliseer je de risico’s.

2. Beperkte toegang: niet iedereen hoeft alles te weten

Toegang tot gevoelige informatie moet beperkt blijven tot degenen die het echt nodig hebben. Implementeer een duidelijk beleid voor toegangsrechten en pas technieken toe om de identificeerbaarheid van data te verminderen, zonder dat de data zijn waarde verliest.

3. Scheiden van veiligheid en privacy

Het argument “veiligheid vereist deze data” mag nooit een excuus zijn om privacy over het hoofd te zien. Denk bijvoorbeeld bij de discussie camerabeelden: het automatisch anonimiseren van beelden kan zowel de veiligheid garanderen als de privacy beschermen.

4. Transparantie: wees helder over datagebruik

Wees open over welke gegevens je verzamelt, met welk doel en welke mensen weke rechten hebben met betrekking tot hun data. Deze transparantie is niet alleen wettelijk vereist maar bouwt ook vertrouwen op met klanten.

5. Zoek expertise: je hoeft niet alles alleen te doen

De verleiding kan groot zijn om als mkb’er alles omtrent privacy en digitale veiligheid zelf te willen regelen. Maar met de toenemende complexiteit van regelgeving en de voortdurende evolutie in dataverzameling, is externe expertise geen overbodige luxe. Een managed service-provider (msp) kan hierin bijvoorbeeld een cruciale rol spelen, door samen met jou te zorgen dat je bedrijf voldoet aan alle privacy vereisten. Voor meer ondersteuning kijk je hier.

Proactieve houding en samenwerken

Door proactief om te gaan met privacy en data, en door samen te werken met gespecialiseerde partners, kan je je als bedrijf niet alleen beter beschermen tegen digitale bedreigingen maar ook voldoen aan juridische eisen en het vertrouwen van klanten en medewerkers winnen. Privacybescherming en digitale veiligheid is een continu proces dat aandacht en zorg vereist, maar met de juiste benadering en ondersteuning is het zeker haalbaar voor elk mkb-bedrijf.

Er zijn tienduizenden hackers en bedrijven zijn hun doelwit
Perfect Day: ‘Elk bedrijf loopt risico om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit’
Ketenzorgplicht NIS2 richtlijn raakt ruim 50.000 mkb-bedrijven
Bedrijven lopen risico om buitenlandse klanten kwijt te raken door NIS2 regelgeving
Zelfstandig ondernemers kunnen aan de slag met cybersecurity met 3 belangrijke video’s