Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Vijf essentiële cybersecurity uitdagingen voor bedrijfswebsites: zo waarborg je klantveiligheid

In dit digitale tijdperk is het essentieel om de online veiligheid van bedrijfswebsites serieus te nemen. Hoe effectief bescherm je jouw klantinformatie? We behandelen vijf voorkomende beveiligingsuitdagingen van bedrijfswebsites en geven oplossingen voor deze problematiek.

1. Noodzaak van solide beveiligingsstandaarden

Beveiligingsstandaarden zijn van groot belang. Veel organisaties veronderstellen dat hun nieuw gecreëerde website ‘veilig genoeg’ zal zijn. Ze verzuimen te investeren in hedendaagse beveiligingsmethoden zoals SSL-certificaten of krachtige firewalls, omdat ze aannemen dat ze immuun zijn voor cyberbedreigingen. Dit is echter een gevaarlijke aanname. Cybercriminelen zoeken constant naar kwetsbaarheden en geen enkel bedrijf is onkwetsbaar. Kennis van én investeren in moderne beveiligingsstandaarden is daarom erg belangrijk.

2. Beheer van identiteit en toegang

Een ander aandachtspunt is het robuuste identiteits- en toegangsbeheer. In het ideale scenario heeft elke medewerker alleen toegang tot relevante systeemonderdelen. Zonder helder beleid hierover kan personeel onbedoeld gevoelige data inzien, wat het risico van accountinbreuken vergroot.

3. Actueel houden van software en systemen

Software die niet meer up-to-date is biedt cybercriminelen vaak eenvoudige toegang. Het continu updaten van software en systemen is dus essentieel. Updates adresseren vaak beveiligingslekken. Als deze worden overgeslagen, blijft de organisatie kwetsbaar. Regelmatige updates – ondersteund door een duidelijk beleid – zijn daarom aan te raden.

4. Back-up en herstel protocollen

Hoewel veel aandacht uitgaat naar het voorkomen van cyberaanvallen, wordt het belang van back-up- en herstelprotocollen soms genegeerd. Bedrijven dienen voorbereid te zijn op mogelijke ransomware-aanvallen, waarbij data “gegijzeld” wordt. Zonder solide back-ups kan de impact verwoestend zijn. Investeren in degelijke back-upsystemen en duidelijke herstelstrategieën is essentieel.

5. Bewustwording rondom phishing en social engineering

Phishing en social engineeringtechnieken zijn ontworpen om medewerkers te misleiden. Training om deze bedreigingen te herkennen is daarom erg belangrijk. Een goed opgeleid team kan mogelijke dreigingen snel identificeren en – meteen actie ondernemen.

Bron: WINMAG Pro

‘Groeipad van cyberweerbaarheid via normen is essentieel voor het succes van de onderneming’ – Interview Juergen Mueller van CRANIUM
De IT-sector in transitie: 5 trends die de komende tijd vormgeven
Cyberweerbaarheid is voor veel Nederlandse organisaties nog altijd geen topprioriteit
Alarmerend: twintig procent van de Britse jongeren betrokken bij cybercriminaliteit
NIS2 wetgeving is pas het begin, er komen nog veel meer cyberwetten op ondernemers af