Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Vier cybersecuritytrends voor 2024

2024 is een belangrijk jaar. Er komen nieuwe cybersecuritywetten en technologie ontwikkelt zich snel. Vertrouwen op internet is cruciaal voor bedrijven en de samenleving. Ingolf Rauh van Swisscom Trust Services benadrukt vier trends om cyberbedreigingen te bestrijden en digitaal vertrouwen te versterken.

De vier belangrijke ontwikkelingen op het gebied van online veiligheid die belangrijk zijn voor mkb-bedrijven zijn volgens Rauh:

Nieuwe Wetten: NIS2 en DORA

De NIS2 wet zorgt voor strengere regels voor de beveiliging van netwerken en informatie. Het gaat vooral over de beveiliging van belangrijke systemen en hoe bedrijven moeten reageren als er iets misgaat. Deze wet moet in oktober 2024 in de EU-landen worden ingevoerd. Daarnaast kot de DORA; deze wet is speciaal voor de financiële sector. Het doel is om financiële bedrijven beter voor te bereiden op cyberaanvallen. Deze wet wordt waarschijnlijk in 2025 actief in de EU.

eIDAS 2.0 en Digitale Portemonnees

De EU overweegt een nieuwe regel voor digitale portemonnees. Dit zijn online ‘portemonnees’ waarin je jouw elektronische identiteit veilig kunt bewaren. Als de wet wordt aangenomen, zullen alle EU-landen deze digitale portemonnees vanaf 2024 gaan aanbieden.

Digitale Handtekening

Elektronische handtekeningen zijn nu officieel geldig in Nederland. Dit betekent dat je documenten digitaal kunt ondertekenen, wat tijd en geld bespaart. Deze handtekeningen zijn net zo geldig als handgeschreven handtekeningen.

Post-Kwantum Cryptografie

Kwantumcomputers worden steeds geavanceerder. Deze computers kunnen in de toekomst de huidige beveiligingsmethoden doorbreken. Daarom is het belangrijk dat IT-beveiligingsbedrijven nu al werken aan nieuwe beveiligingsmethoden die bestand zijn tegen deze kwantumcomputers.

Voor mkb-bedrijven is het belangrijk om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen en zich voor te bereiden op de nieuwe wetten en technologieën. Dit helpt om veilig te blijven in de digitale wereld.

(Bron: Emerce)

TechOne: ‘Nieuwe regelgeving zoals NIS2 wetgeving helpt om cybersecurity op de agenda van de directie te zetten’
Impact NIS2 vooral op directie, medewerkers en leveranciers
René van Etten, ThreadStone Cybersecurity: ‘Informatiebeveiliging is geen project, maar een proces!’
De NIS2 komt eraan: Tekort aan cybersecurity specialisten
Interview met Johan van Slooten, Director Cybersecurity & Risk management bij Hoffmann: ‘Laat cyberdreigingen niet het laatste woord hebben, neem zelf actie!’