Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Veilig online surfen? Vier tips voor een veilige verbinding

Op Safer Internet Day, aankomende 6 februari, staan we stil bij online beveiliging. Met meer dan 2 miljoen Nederlanders die jaarlijks slachtoffer worden van cybercriminaliteit, is het pijnlijkduidelijk dat de risico’s op het internet reëel zijn. Connnectiviteit-expert Netgear geeft vier handige tips die iedereen vandaag al kan doorvoeren.

1: Gebruik altijd een sterk wachtwoord en tweestapsverificatie

Het is belangrijk om voor ieder account een veilig en een verschillend wachtwoord te gebruiken. Voor een sterk wachtwoord zorg je dat deze kleine letters, hoofdletters, cijfers, speciale tekens en spaties bevat. Met tweestapsverificatie maak je je informatie extra beveiligd – zoals een extra authenticator app, een sms-code of biometrische verificatie, zoals je vingerafdruk of gezichtsherkenning.

2: Gebruik geen openbare hotspots

Het lijkt misschien verleidelijk, vooral als je onderweg bent of veel op locatie werkt: even verbinden met die openbare wifi hotspot om te posten en berichten te checken. Maar juist deze openbare hotspots maken gebruikers kwetsbaar, want cybercriminelen kunnen zo’n ‘open’ hotspot makkelijk aanzetten en de gegevens verzamelen van alle apparaten die zich met dit netwerk verbinden. Wil je toch graag online zijn buitenshuis? Maak dan gebruik van een mobiele hotspot, zodat je zelf eigenaar bent van de verbinding. Voor extra veilig en snel internet waar je ook bent gebruik je een mobiele hotspot router.

3: Weet waar je koopt en klikt

Jaarlijks worden er maar liefst 250.000 Nederlanders slachtoffer van online oplichting, is gebleken uit een analyse van RTL Nieuws. Let daarom op bij Nederlandse webshops of deze een keurmerk hebben, zoals Thuiswinkel Waarborg. Ook kan je via de website veiliginternetten.nl een scamcheck uitvoeren voor een webwinkel. Kijk ook uit met het klikken op onbekende links. Door je muis op een link te houden, of de link lang in te drukken op je mobiel, kan je zien waar deze naartoe leidt. Wees voorzichtig met links die vreemde woorden of tekens bevatten.

4: Bescherm je huis-, tuin- en keukenapparatuur

Vergeet niet naast je smartphone en pc ook je smart TV, thermostaat, en andere slimme apparaten te beveiligen. Installeer een beveiligingsservice op je router om je gehele netwerk te beschermen tegen cyberbedreigingen.

(Bron: Netgear/ TeamLewis)

TechOne: ‘Nieuwe regelgeving zoals NIS2 wetgeving helpt om cybersecurity op de agenda van de directie te zetten’
Impact NIS2 vooral op directie, medewerkers en leveranciers
René van Etten, ThreadStone Cybersecurity: ‘Informatiebeveiliging is geen project, maar een proces!’
De NIS2 komt eraan: Tekort aan cybersecurity specialisten
Interview met Johan van Slooten, Director Cybersecurity & Risk management bij Hoffmann: ‘Laat cyberdreigingen niet het laatste woord hebben, neem zelf actie!’