Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Toenemende infiltratiepogingen door China in de netwerken van inlichtingendiensten

Het ontbreekt vaak aan urgentie of de mogelijkheid om computersystemen adequaat te beschermen tegen cybercriminelen of inlichtingendiensten. In bepaalde gevallen is de software of hardware zodanig verouderd dat ingrijpende maatregelen vereist zijn om een betrouwbare beveiliging te garanderen.

Bovenstaande stelt Sanne Maasakkers, senior analist bij Mandiant, tijdens een interview met BNR Digitaal. Maasakkers benadrukt dat door het toepassen van een verdedigingsstrategie op meerdere niveaus, verschillende beveiligingsmaatregelen gecombineerd kunnen worden om effectieve bescherming te bieden.

Chinese botnets en malware

Rickey Gevers, cyberspecialist bij Responders, merkt op dat zelfs inlichtingendiensten, waaronder die van landen zoals China, niet altijd adequaat voorbereid zijn op externe aanvallen. Hij wijst op de internationale gecoördineerde acties van deze diensten, waarbij ze specifieke kennis delen met het publiek, wat duidt op het nastreven van een groter doel, namelijk het ontwrichten van specifieke bedreigingen, zoals Chinese botnets.

De aandacht wordt ook gevestigd op de toenemende infiltratiepogingen door China in de netwerken van inlichtingendiensten, zoals de Nederlandse AIVD en MIVD. Gevers stelt dat de publicatie van gedetailleerde informatie over specifieke malware, gericht op bepaalde apparaten, een poging is om deze bedreigingen tegen te gaan. Dergelijke geavanceerde malware, die zelden wordt waargenomen, onderstreept de noodzaak van waakzaamheid en proactieve beveiligingsmaatregelen.

Constante alertheid en aanpassing van beveiligingsstrategieën

Rickey Gevers van Responders is onder de indruk van de technische vaardigheden van Chinese hackers, die nu de overhand lijken te hebben in internationale hackingcompetities. Deze ontwikkeling toont de noodzaak aan voor constante alertheid en aanpassing van beveiligingsstrategieën.

De specifieke kenmerken van Chinese malware, die zich effectief kan verbergen op netwerkapparaten, benadrukt de complexiteit van cybersecurity in het huidige digitale tijdperk. Het belang van het bijwerken van software en het gebruik van firewalls is dan ook essentieel, evenals de aandacht voor uitdagingen die gepaard gaan met het beschermen tegen malware die zich tegen dergelijke updates kan wapenen.

Bescherming tegen steeds geavanceerdere bedreigingen

In het interview wordt ten slotte de hack van de MIVD aangehaald als een voorbeeld van de voortdurende bedreigingen waarmee organisaties worden geconfronteerd. Sanne Maasakkers van Mandiant benadrukt het belang van het identificeren en dichten van kwetsbaarheden om beveiligingsincidenten te voorkomen. Deze casus illustreert de complexiteit van het cybersecurity-landschap en de noodzaak van een doordachte aanpak om bescherming te bieden tegen steeds geavanceerdere bedreigingen.

(Bron: BNR)

Er zijn tienduizenden hackers en bedrijven zijn hun doelwit
Perfect Day: ‘Elk bedrijf loopt risico om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit’
Ketenzorgplicht NIS2 richtlijn raakt ruim 50.000 mkb-bedrijven
Bedrijven lopen risico om buitenlandse klanten kwijt te raken door NIS2 regelgeving
Zelfstandig ondernemers kunnen aan de slag met cybersecurity met 3 belangrijke video’s