Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Ook accountants krijgen te maken met NIS2 wetgeving

Met de nieuwe NIS2 wetgeving staat een breed scala aan bedrijven, branches en beroepsgroepen voor belangrijke veranderingen. Ook de wereld van de accountancy ontkomt hier niet aan. De NIS2-richtlijn kan veranderingen teweegbrengen in hoe accountants werken en communiceren met klanten. Bewustzijn van de richtlijnen en mogelijke aanpassingen zijn cruciaal om te voldoen aan de nieuwe normen voor digitale veiligheid. In dit artikel bespreken we de specifieke aandachtspunten waar accountants rekening mee moeten houden.

Wat is NIS2?

  • NIS2 is een EU-richtlijn die tot doel heeft de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen te verbeteren.
  • Het vult bestaande wetgeving aan, zoals de AVG en de eerdere NIS1-richtlijn.
  • In tegenstelling tot NIS1 is de reikwijdte van NIS2 breder en van toepassing op een verscheidenheid aan organisaties. Dit betreft voornamelijk de bedrijven die als vitaal, essentieel en belangrijk worden beschouwd, waarvan verstoringen in dienstverlening of productlevering directe gevolgen kunnen hebben voor de samenleving. Denk aan een waterleidingbedrijf dat door een cyberhack geen water meer kan leveren. En zo zijn er vele branches betrokken. Kijk op: https://www.samendigitaalveilig.nl/voor-wie-to-dos/essentiele-bedrijven/

Invloed op accountants

  • NIS2 heeft gevolgen voor accountants, zelfs als dit niet direct wordt gecommuniceerd door de overheid.
  • Accountants zullen klanten krijgen die direct of indirect onder NIS2 vallen. De zorgplicht voor toeleveranciers zal veel vragen oproepen bij bedrijven. Bedrijven zijn gewend om door hun accountant te worden geadviseerd dus is het belangrijk dat je weet waar NIS2 allemaal over gaat.
  • Accountants die grote bedrijven als klant hebben zullen waarschijnlijk via de zorgplicht door hun klant worden bevraagd over de cyberveiligheid van hun accountantspraktijk.
  • Door de zorgplicht in de keten zullen heel veel bedrijven hun cybersecurity beter moeten gaan regelen. NIS2 gaat in op 18 oktober 2024 dus het is zaak om er binnenkort aan te beginnen.

Digitale veiligheid voor zakelijk Nederland

Samen Digitaal Veilig is er voor alle bedrijven in Nederland dus ook voor accountants die meer willen weten. Wij organiseren regelmatig NIS2 webinars die kosteloos te volgen zijn.

Wij wijzen de weg naar tools en oplossingen die relevant zijn voor elke sector. Of het nu gaat om een groot bedrijf of een kleinere onderneming, het vinden van passende ondersteuning en oplossingen kan een zoektocht zijn. We werken aan een overzicht van praktische tools die voor iedereen waardevol zijn.

Blijf op de hoogte door ons te volgen en abonneer je op de NIS2-nieuwsbrief. Op deze manier bouwen we samen aan een veilige digitale toekomst.

De toegankelijke taal van het NIS2 Quality Mark volgens cybersecurity redacteur Jan Meijroos
Automatische updates ontbreken bij veel kleine bedrijven
10 Miljard wachtwoorden gelekt
Cybersecuritymonitor 2023: kleinschalige bedrijven hebben werk te doenCybersecuritymonitor 2023: kleinschalige bedrijven hebben werk te doen
Internetconsultatie NIS2 afgerond