Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Ondernemers opgelet: securitydreigingen groter door AI

De Britse inlichtingendienst GCHQ waarschuwt dat de dreiging van cyberaanvallen, zoals ransomware, toeneemt door het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Dit geldt niet alleen voor ervaren cybercriminelen, maar ook voor nieuwkomers in de wereld van cybercrime.

Door AI wordt het makkelijker voor kwaadwillende partijen om cyberaanvallen uit te voeren, wat betekent dat we meer van deze aanvallen kunnen verwachten.

Een evolutie van dreigingen

De inzet van AI in cyberaanvallen is volgens het National Cyber Security Centre (NCSC) van GCHQ een evolutie, geen revolutie. Dit betekent dat bestaande bedreigingen, zoals ransomware, worden versterkt, maar dat het risicolandschap op korte termijn niet volledig verandert. Desondanks wordt het risico op digitale dreigingen groter, verwacht men.

Versterk je cybersecurity

Het NCSC benadrukt dat landen hun cyberverdediging moeten versterken om deze groeiende dreiging het hoofd te bieden. Deze waarschuwing sluit aan bij wat veel security- en AI-experts al langer zeggen. Het is daarom des te belangrijker, met het oog op de aankomende NIS2 wet om de cybersecurity van organisaties en bedrijven op orde te hebben. Voldoen aan de NIS2 is een stevige opgave maar met de juiste tools en ondersteuning zoals Samen Digitaal Veilig en het halen van het NIS2 Quality Mark lukt dat. Wacht dus niet maar zorg zo snel mogelijk dat de basis cyberhygiëne op orde is, of je nu een groot of klein bedrijf bent.

(Bron: AG Connect)

De toegankelijke taal van het NIS2 Quality Mark volgens cybersecurity redacteur Jan Meijroos
Automatische updates ontbreken bij veel kleine bedrijven
10 Miljard wachtwoorden gelekt
Cybersecuritymonitor 2023: kleinschalige bedrijven hebben werk te doenCybersecuritymonitor 2023: kleinschalige bedrijven hebben werk te doen
Internetconsultatie NIS2 afgerond