Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Nederlandse overheid lanceert tool om NIS2-verplichting te controleren

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur van Nederland heeft een tool gelanceerd waarmee bedrijven kunnen checken of ze onder de NIS2-richtlijn gaan vallen in de toekomst. De NIS 2-richtlijn (Network and Information Systems Security Directive) is bedoeld om de Europese Unie veiliger te maken door het verhogen van de digitale bescherming en verlagen van de consequenties door cyber incidenten.

Eind 2024 zal de nieuwe wet van kracht zijn en dat betekent voor veel bedrijven dat hun cybersecurity moeten doorlichten en op orde dienen te krijgen.

Handige tool om je organisatie te evalueren

De tool van de Nederlandse overheid is te vinden op regelhulpenvoorbedrijven.nl en is een initiatief van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur en het Digital Trust Center. Met deze ‘evaluatietool’ kunnen bedrijven inschatten of ze straks aan de NIS2-richtlijn moeten voldoen. Met deze zelfevaluatie bepaalt je of de NIS 2-richtlijn van toepassing op jouw organisatie, of jouw organisatie Essentieel of Belangrijk is en of jouw organisatie onder Nederlands toezicht valt?

Sectoren en regels controleren

In de tool beantwoorden bedrijven vragen over hun sector, locatie van het hoofdkantoor en organisatiegrootte. De tool checkt ook bestaande regels voor deze bedrijven. Na invullen zien bedrijven of de richtlijn voor hen geldt.

Meer informatie en de (start van de) zelfhulptool vind je hier

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Afb-2-1024x593.png

Bron: RVO/ Regelhulpen.nl

TechOne: ‘Nieuwe regelgeving zoals NIS2 wetgeving helpt om cybersecurity op de agenda van de directie te zetten’
Impact NIS2 vooral op directie, medewerkers en leveranciers
René van Etten, ThreadStone Cybersecurity: ‘Informatiebeveiliging is geen project, maar een proces!’
De NIS2 komt eraan: Tekort aan cybersecurity specialisten
Interview met Johan van Slooten, Director Cybersecurity & Risk management bij Hoffmann: ‘Laat cyberdreigingen niet het laatste woord hebben, neem zelf actie!’