Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Nederlandse overheid lanceert de Quickscan NIS2 richtlijn, helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet

Vandaag introduceert de Rijksoverheid de Quickscan NIS2, een handige tool om organisaties te ondersteunen bij hun voorbereidingen op de nieuwe Europese NIS2 richtlijn. Daarbij benadrukt de overheid dat bedrijven zelf een essentiële rol spelen in de bescherming van de samenleving en economie tegen oplopende cyberdreigingen.

De overheid benadrukt met deze tooling nog maar weer eens dat het essentieel om je als organisatie te beschermen tegen de groeiende dreiging van cyberaanvallen. Met de Europese NIS2 richtlijn worden er strengere eisen gesteld aan de cyberveiligheid van belangrijke en essentiële organisaties. Tegelijkertijd heeft NIS2 ook impact op toeleveranciers (veelal mkb-bedrijven) van belangrijke en essentiële bedrijven aangezien deze partijen met elkaar willen blijven samenwerken in de keten.

Deze richtlijn wordt momenteel omgezet in nationale wetten. Omdat het aanpassen aan deze nieuwe regels tijd kost, raadt de overheid aan niet te wachten op de nieuwe wetten, maar nu al te beginnen met de voorbereidingen.

De Europese NIS2-richtlijn als leidraad

Met de 40 vragen van deze Quickscan kun je nagaan hoe goed je als organisatie bent voorbereid op het gebied van cyberveiligheid, volgens de eisen van de Europese NIS2 richtlijn. Deze richtlijn richt zich op de beveiliging van netwerken en informatiesystemen. Houd er rekening mee dat de vragen gelden voor zowel IT-systemen als operationele technologie (OT) – de industriële hardware en software die wordt gebruikt voor het monitoren en besturen van processen en activiteiten.

De resultaten en de aangeboden actiepunten moeten gezien worden als een eerste stap in de voorbereiding. Ze bieden geen garantie dat je organisatie al helemaal voldoet aan de toekomstige wetgeving. Gebruik de adviezen en tools dan ook vooral om je organisatie verder te beveiligen met technische en organisatorische maatregelen, aldus de overheid.

De Quickscan kun je hier vinden

In de lijst is er uiteraard aandacht voor de toeleveringsketen. Het samenwerken met je leveranciers om de keten te beveiligen is nodig omdat veel hacks en incidenten vanuit de keten komen. Samen Digitaal Veilig is ook opgezet om Samen de Digitale keten Veilig te maken. Op deze pagina staan alle links.

Personeelstekort stevige hindernis voor NIS2 implementatie
Rapport Cybersecurity ABN AMRO toont aan: ondernemer erkent gevaar te laat, keten in gevaar
Er zijn tienduizenden hackers en bedrijven zijn hun doelwit
Perfect Day: ‘Elk bedrijf loopt risico om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit’
Ketenzorgplicht NIS2 richtlijn raakt ruim 50.000 mkb-bedrijven