Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Nederland loopt achter op het gebied van innovatie bij cybersecurity. Dat is te lezen in het nieuwe boek: ‘Security Innovation Stories’.

De innovatieve vooruitgang van Nederland en Europa op het vlak van cybersecurity loopt achter bij die van de Verenigde Staten en China. Dit wordt duidelijk uit het recent verschenen boek ‘Security Innovation Stories’.

Bovenstaande conclusie is te lezen in het recent gepubliceerde boek ‘Security Innovation Stories’, een samenwerking tussen Bram de Bruijn en Frank van Summeren. Door middel van interviews met twintig vooraanstaande figuren uit de Nederlandse cybersecuritysector, biedt het boek een diepgaande blik op de staat van innovatie binnen de sector en benadrukt het de noodzaak voor verbetering om competitief te blijven.

Nederland kwetsbaar door terughoudendheid in cybersecurity investeringen

De tekortkomingen in cyberinnovatie kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor Nederland, met name op het gebied van cyberbeveiliging en de economische concurrentiepositie. De afhankelijkheid van buitenlandse technologieën en de terughoudendheid in het investeren in cybersecurity maken Nederland kwetsbaar voor niet alleen cyberaanvallen maar ook voor geopolitieke en economische risico’s, wat de strategische autonomie van het land ondermijnt.

Het boek en de waarschuwingen van experts zoals Dimitri van Zantvliet van de NS onderstrepen het dringende belang van innovatie binnen de cybersecuritysector. Zonder significante vooruitgang dreigt Nederland de aansluiting met wereldleiders op het gebied van cybersecurity te verliezen, wat de nationale veiligheid en economische kracht kan ondermijnen.

Bevorderen samenwerking tussen private sector en overheid

Naast de inzichten uit het boek, sluiten de aanbevelingen van de Cyber Security Raad aan bij de geconstateerde noodzaak voor meer investeringen in digitale veiligheid. Nederland, als een van de meest gedigitaliseerde landen, heeft een acute behoefte aan sterke cybersecurity om de veiligheid en operationele continuïteit van het land te waarborgen. De raad en het boek benadrukken het belang van slimme innovaties en investeringen om het veiligheidsniveau van Nederland te verhogen.

‘Security Innovation Stories’ biedt naast een analyse van de huidige staat van cyberinnovatie in Nederland ook twintig concrete inzichten om innovatie te stimuleren. Van het overwinnen van marktfalen tot het omarmen van kunstmatige intelligentie en het bevorderen van samenwerking tussen de private sector en de overheid, het boek dient als een leidraad voor het versterken van de Nederlandse positie op het gebied van cybersecurity. Het is een oproep tot actie voor beleidsmakers, ondernemers, en de technologiegemeenschap om de innovatiekracht in Nederland te vergroten en zo de nationale veiligheid en economische vitaliteit te beschermen.

De toegankelijke taal van het NIS2 Quality Mark volgens cybersecurity redacteur Jan Meijroos
Automatische updates ontbreken bij veel kleine bedrijven
10 Miljard wachtwoorden gelekt
Cybersecuritymonitor 2023: kleinschalige bedrijven hebben werk te doenCybersecuritymonitor 2023: kleinschalige bedrijven hebben werk te doen
Internetconsultatie NIS2 afgerond