Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Kleine bedrijven onderschatten nog steeds risico’s van cybercriminaliteit

Het blijft een zorgwekkend fenomeen: kleine bedrijven onderschatten nog steeds ernstig de risico’s van cybercriminaliteit. Terwijl cyberincidenten juist toenemen.

Ondanks de voortdurende strijd tussen cybercriminelen en beveiligingsexperts, blijkt het midden- en kleinbedrijf (mkb) een gemakkelijker doelwit te zijn geworden voor cyberaanvallen. In tegenstelling tot grote bedrijven, die hun beveiliging aanzienlijk hebben verbeterd, kampt het mkb in algemene zin met zwakke beveiliging en een gebrek aan bewustzijn over deze dreigingen.

Phising populairder door AI

Volgens een recent rapport van ABN AMRO is het aantal mkb-bedrijven dat door cybercriminaliteit wordt getroffen bijna verdubbeld tot 80%, waarbij vooral phishing wordt gebruikt als aanvalsmethode. Deze toename van aanvallen wordt mede mogelijk gemaakt door de overtuigende aard van phishing, versterkt door het gebruik van generatieve AI.

Een onderzoek van Threadstone wijst uit dat de beperkte risicoperceptie in het mkb de voornaamste cyberkwetsbaarheid vormt. Dit wordt bevestigd door het Cybersecurity Onderzoek Alert Online 2023, dat aantoont dat 19% van de kleine bedrijven geen actie onderneemt om online veilig te zijn en dat veel medewerkers en ICT-verantwoordelijken hun kennis over digitale veiligheid overschatten. Dit gebrek aan kennis en voorbereiding maakt hen bijzonder kwetsbaar voor cyberaanvallen.

Subsidies voor beveiligingsmaatregelen

De overheid onderkent het belang van cybersecurity in het mkb en biedt ondersteuning aan via programma’s zoals ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ en het Cybersecurity Innovation Fund. Deze programma’s stellen subsidies beschikbaar voor beveiligingsmaatregelen en ondersteunen de ontwikkeling van nieuwe cybersecurity-oplossingen voor het mkb. Dit alles wijst op een dringende behoefte aan verhoogd bewustzijn en verbeterde beveiligingsmaatregelen binnen het mkb om het hoofd te bieden aan de groeiende dreiging van cybercriminaliteit.

Bron: ChannelConnect.nl

TechOne: ‘Nieuwe regelgeving zoals NIS2 wetgeving helpt om cybersecurity op de agenda van de directie te zetten’
Impact NIS2 vooral op directie, medewerkers en leveranciers
René van Etten, ThreadStone Cybersecurity: ‘Informatiebeveiliging is geen project, maar een proces!’
De NIS2 komt eraan: Tekort aan cybersecurity specialisten
Interview met Johan van Slooten, Director Cybersecurity & Risk management bij Hoffmann: ‘Laat cyberdreigingen niet het laatste woord hebben, neem zelf actie!’