Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Internetcriminaliteit kost ondernemers jaarlijks 10 miljard euro

Internetcriminaliteit is uitgegroeid tot een ware teistering voor het bedrijfsleven. Bijna de helft van alle bedrijven heeft hier op de een of andere manier te maken gehad, met een schadebedrag van tenminste 10 miljard euro op jaarbasis. De overheid en MKB-Nederland herkennen dit probleem: het is tijd om bedrijven te wapenen in de strijd tegen internetcriminaliteit.

Handtekening gezet

Dat internetcriminaliteit is een steeds groter probleem wordt, erkennen ook de branche-, beroeps- en ondernemersverenigingen en het ministerie van Justitie en Veiligheid en Economische Zaken. Om bedrijven ondersteuning te bieden, is het platform Samen Digitaal Veilig in het leven geroepen. Dit samenwerkingsproject is ondertekend door de voorzitters van MKB-Nederland, VNO-NCW en BOVAG met demissionair ministers Grapperhaus en Blok.

Samen Digitaal Veilig

Samen Digitaal Veilig is een platform gericht op het digitaal veilig maken van MKB-bedrijven. Als ondernemer heb je vaak niet de tijd en kennis om je goed tegen digitale criminelen te beveiligen. Je hebt behoefte aan een begrijpelijke oplossing die niet te veel tijd kost. Die is er nu! Het project Samen Digitaal Veilig maakt ondernemers digitaal weerbaar. Omdat ledenorganisaties willen dat hun leden veilig zijn, kunnen deze gratis een account aanmaken op het platform. Vervolgens kunnen ondernemers hun medewerkers en leveranciers uitnodigen om ook deel te nemen.

Elektronische leeromgeving

Omdat kennis en bewustwording bij medewerkers cruciaal is in de strijd tegen internetcriminaliteit, voorziet het platform Samen Digitaal Veilig in een elektronische leeromgeving. In deze leeromgeving kunnen ondernemers, hun medewerkers en IT-leveranciers korte informatieve video’s bekijken, vragen beantwoorden en hun kennis toetsen.

Branchenormering

BOVAG gaat als eerste brancheorganisatie aan de slag met de ontwikkeling van een branchenormering. Bedrijven die uiteindelijk de norm halen, mogen zich als zodanig registreren. Andere bedrijven in de keten weten daardoor dat zij met een partij in zee gaan die maatregelen heeft genomen tegen cybercriminaliteit.

De toegankelijke taal van het NIS2 Quality Mark volgens cybersecurity redacteur Jan Meijroos
Automatische updates ontbreken bij veel kleine bedrijven
10 Miljard wachtwoorden gelekt
Cybersecuritymonitor 2023: kleinschalige bedrijven hebben werk te doenCybersecuritymonitor 2023: kleinschalige bedrijven hebben werk te doen
Internetconsultatie NIS2 afgerond