Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Hackers publiceren bedrijfsgeheimen en brengt grote schade toe

De ransomwarebende LockBit heeft onlangs de vliegtuigbouwer Boeing getarget en het is hen gelukt een grote hoeveelheid gevoelige gegevens te stelen. Deze kwestie kwam aan het licht toen LockBit interne gegevens van Boeing online publiceerde. De cybercriminelen, bekend om hun afpersingstactieken, dreigden een aanzienlijke hoeveelheid gevoelige informatie online te dumpen als Boeing niet aan de losgeldeisen zou voldoen.

Geheime informatie

De gestolen gegevens die nu zijn gepubliceerd omvatten ongeveer 50GB aan gevoelige gegevens die Boeing grote schade kunnen toebrengen. Alles werd openbaar gemaakt nadat Boeing naar verluidt weigerde aan de losgeldeisen van de hackers te voldoen. De gegevensdump vond plaats op een vroege vrijdagochtend na mislukte onderhandelingen.

Deadline

De aanval werd voor het eerst gemeld door LockBit op het darkweb op 27 oktober 2023, waar men beweerde een grote hoeveelheid gegevens te hebben bemachtigd. De bende stelde een deadline van 2 november 2023 voor aan Boeing om het losgeld te betalen en zo het lekken van de gegevens te voorkomen. Een aftelklok werd getoond tot aan de datum van de beoogde publicatie.

Inspiratie voor jonge internetcriminelen

De situatie benadrukt de aanhoudende dreiging die ransomwarebendes vormen voor grote bedrijven over de hele wereld, met name die organisaties die beschikken over aanzienlijke hoeveelheden gevoelige en mogelijk geclassificeerde informatie.
Op hun beurt zijn LockBit en andere grote hackersorganisaties een inspiratie voor veelal jonge, minder ervaren internetcriminelen wereldwijd. Misdaad, vroeger vooral fysiek gepleegd, verplaatst zich online.

Ook in Nederland komt dit steeds vaker voor. In het derde kwartaal van 2023 is het aantal aangiften van woninginbraken met 8 procent gedaald; het laagste aantal inbraken in een derde kwartaal ooit. Ten opzichte van 2017 is het aantal woninginbraken gehalveerd. In dezelfde periode is het aantal cybercrime-aangiften juist verzevenvoudigd. In meer dan 60 Nederlandse gemeenten werd in het derde kwartaal van dit jaar vaker aangifte gedaan van cybercriminaliteit, dan van een woninginbraak.

‘Groeipad van cyberweerbaarheid via normen is essentieel voor het succes van de onderneming’ – Interview Juergen Mueller van CRANIUM
De IT-sector in transitie: 5 trends die de komende tijd vormgeven
Cyberweerbaarheid is voor veel Nederlandse organisaties nog altijd geen topprioriteit
Alarmerend: twintig procent van de Britse jongeren betrokken bij cybercriminaliteit
NIS2 wetgeving is pas het begin, er komen nog veel meer cyberwetten op ondernemers af