Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Gebruik ransomware neemt weer toe onder cybercriminelen, onderwijsinstellingen en industrie voornaamste doelwitten

Volgens het laatste kwartaalrapport van threat intelligence organisatie Cisco Talos was er in het vierde kwartaal van 2023 een toename van cyberactiviteit met ransomware.

Ransomware vormde 28% van de cyberaanvallen, een stijging van 17% ten opzichte van het derde kwartaal. Men voorspelt dat het ransomwarelandschap verder zal evolueren. Oplettendheid en proactief handelen is dus geboden. Gelukkig is er ook goed nieuws: in Nederland arresteerde de politie het vermeende brein achter Babuk-ransomware. In samenwerking met Cisco Talos en Avast werd een decryptor ontwikkeld om Babuk’s versleutelde bestanden te herstellen.

QR-code phising

Men constateerde voorts een toename in QR-code phishing, waarbij slachtoffers schadelijke QR-codes scannen, resulterend in malware-installaties op hun mobiele apparaten. Bovendien misbruiken aanvallers nog steeds de Log4Shell zero-day kwetsbaarheid, ondanks beschikbare patches.

Onderwijsinstellingen en industrie voornaamste doelwitten

Het gebrek aan multifactor-authenticatie (MFA) blijft een belangrijke zwakte, aangezien 36% van de cyberinbraken in Q4 plaatsvond bij organisaties zonder MFA. Onderwijsinstellingen en industriebedrijven waren de voornaamste doelwitten, gevolgd door zorginstellingen en overheden.

Het volledige trendrapport is hier beschikbaar.

(Bron: Dutch IT Channel)

‘Groeipad van cyberweerbaarheid via normen is essentieel voor het succes van de onderneming’ – Interview Juergen Mueller van CRANIUM
De IT-sector in transitie: 5 trends die de komende tijd vormgeven
Cyberweerbaarheid is voor veel Nederlandse organisaties nog altijd geen topprioriteit
Alarmerend: twintig procent van de Britse jongeren betrokken bij cybercriminaliteit
NIS2 wetgeving is pas het begin, er komen nog veel meer cyberwetten op ondernemers af