Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Een veiligere digitale wereld realiseer je samen

In het streven naar een veiligere digitale wereld, speelt cybersecurity een cruciale rol. De digitalisering brengt een groeiende afhankelijkheid van technologie met zich mee, waardoor de noodzaak van goede beveiligingssystemen toeneemt. Veel bedrijven, vooral kleinere, hebben echter nog steeds onvoldoende middelen om zich adequaat te beschermen tegen cyberdreigingen, schrijft Jan Heijdra, securityspecialist bij Cisco.

Cybersecurity moet worden gezien als een fundamenteel recht, aangezien iedereen afhankelijk is van digitale platformen. Individuen en organisaties kunnen onbewust toegangspoorten voor cybercriminelen zijn, zelfs als ze strenge beveiligingsmaatregelen hebben getroffen. Daarom moet goede beveiliging voor iedereen toegankelijk zijn.

Cyberstrategie van het Nederlandse kabinet

Een gezamenlijke aanpak in cybersecurity is essentieel. Cybercriminelen werken vaak in gecoördineerde netwerken en een geïsoleerde aanpak is niet voldoende om geavanceerde bedreigingen te bestrijden. Dit idee ligt ook ten grondslag aan de Internationale Cybersecuritystrategie 2023-2028 van het Nederlandse kabinet, dat streeft naar een veilig cyberdomein. Door middelen, kennis en technologie te bundelen, kunnen beveiligingsleveranciers samen een effectiever verdedigingsmechanisme opbouwen.

Samenwerking is de sleutel tot succes én de vermindering van ‘security poverty’

Beveiliging moet als een gedeelde verantwoordelijkheid worden beschouwd. Bedrijven moeten niet alleen voor hun eigen belang beveiliging prioriteren, maar ook voor de bescherming van hun klanten en partners. Samenwerking en collectieve verdediging zijn de sleutel tot het verminderen van de ‘security poverty’ en het versterken van onze digitale wereld tegen cyberdreigingen. Cybersecurity is een gezamenlijke reis waarbij ieders inbreng telt en waarbij de zwakste schakel de sterkte van het geheel bepaalt.

(Bron: WINMAG Pro)

Lodi Hensen van Eye Security: ‘cybercriminelen vinden steeds nieuwe manieren’
Internetconsultatie Cyberbeveiligingswet gestart: bedrijven en mkb’ers mogen meedenken over de inhoud van de wet
Jan Martijn Broekhof van Guardian360 ‘NIS2 biedt kansen!’
Dreigingslandschap voor organisaties en mkb-bedrijven verandert razendsnel
CCV en Cyra gaan samenwerken