Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Duizenden ontvreemde paspoorten uit Nederland vinden weg naar Dark Web

RTL Nieuws heeft ransomware-aanvallen in Nederland en de consequenties van deze cybercriminaliteit uitgebreid onderzocht. Uit dit onderzoek is gebleken dat er meer dan 5100 digitale kopieën van identiteitsdocumenten en andere gevoelige persoonsgegevens van Nederlandse burgers op het dark web te vinden zijn.

Deze gegevens zijn gestolen door middel van ransomware-aanvallen op Nederlandse bedrijven en omvatten naast paspoorten ook rekeningafschriften, salarisstroken en echtscheidingspapieren. Allemaal zaken die kunnen worden misbruikt voor identiteitsfraude.

Kwetsbaar voor identiteitsfraude en andere vormen van oplichting

RTL Nieuws meldt dat de meeste gedupeerden niet weten dat hun privé-informatie online staat en daardoor kwetsbaar zijn voor identiteitsfraude en andere vormen van oplichting. De Autoriteit Persoonsgegevens is dan ook gestart met een onderzoek naar bedrijven die falen in het informeren van hun klanten na datalekken, vooral na klachten dat deze bedrijven vaag of niet communiceren over de ernst en details van de gelekte informatie.

Gestolen gegevens door cybercriminelen worden gebundeld en verkocht op zowel het dark web als via gangbare internetplatforms en apps zoals Telegram en Snapchat, waardoor de kans op misbruik toeneemt. De omvang van het probleem is significant, met vermelding van meer dan 7000 meldingen van identiteitsfraude en 12.000 aangiften van cybercrime vorig jaar. Dit onderstreept de ernst van de situatie en de noodzaak voor slachtoffers om proactieve stappen te nemen, zoals contact opnemen met het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude voor hulp en advies.

Data altijd goed beveiligen

RTL Nieuws sprak ook met hoogleraar ICT en recht, Frederik Zuiderveen Borgesius, die de nadruk legt op de schending van privacy en de noodzaak voor organisaties om persoonsgegevens goed te beveiligen en deze niet langer te bewaren dan strikt noodzakelijk. Dit is niet alleen een goede praktijk om datalekken te voorkomen, maar ook een vereiste onder de Europese privacywetgeving.

Er zijn tienduizenden hackers en bedrijven zijn hun doelwit
Perfect Day: ‘Elk bedrijf loopt risico om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit’
Ketenzorgplicht NIS2 richtlijn raakt ruim 50.000 mkb-bedrijven
Bedrijven lopen risico om buitenlandse klanten kwijt te raken door NIS2 regelgeving
Zelfstandig ondernemers kunnen aan de slag met cybersecurity met 3 belangrijke video’s