Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

DTC waarschuwde Nederlandse bedrijven voor 140.000 kwetsbaarheden in 2023

Het Digital Trust Center (DTC) is trots op wat het in 2023 heeft bereikt. In het vijfde jaar van haar bestaan heeft het DTC grote stappen gezet om de digitale veiligheid van Nederlandse bedrijven te vergroten.

In 2023 heeft het Digital Trust Center (DTC) veel bereikt voor de digitale veiligheid van Nederlandse ondernemers. De organisatie heeft bijna 140.000 waarschuwingen over online kwetsbaarheden naar bedrijven gestuurd. De DTC-website en de tools werden veel gebruikt, met respectievelijk 336.000 en 20.000 bezoeken.

140.000 waarschuwingen en notificaties in 2023

Het jaar stond in het teken van ‘van weten naar doen’. DTC heeft veel initiatieven gelanceerd, waaronder de CyberVeilig Check, een eenvoudige tool die kleine ondernemers helpt hun digitale veiligheid te verbeteren. Er was ook een onderzoek naar hoe zzp’ers en kleine bedrijven cyberveiligheidsmaatregelen gebruiken, met resultaten die begin 2024 verwacht worden. De DTC Notificatiedienst is aanzienlijk gegroeid, met bijna 140.000 waarschuwingen in 2023 alleen. Deze groei werd versterkt door de samenwerking met het CSIRT-DSP en het NCSC. DTC heeft hun notificatieproces geautomatiseerd, wat helpt bij het efficiënt beschermen van Nederlandse bedrijven.

Forum groeit, stap naar één cyberorganisatie

De DTC Community, een online forum voor ondernemers en veiligheidsexperts, is ook gegroeid, met 2.855 aangesloten bedrijven en organisaties eind 2023. Het forum wordt gebruikt voor het delen van cybersecurity-informatie en tips. Tot slot, om de effectiviteit van cybersecurity in Nederland te verbeteren, heeft de overheid besloten om het NCSC, DTC en CSIRT-DSP te integreren in één cybersecurityorganisatie.

De volledige terugblik van DTC op 2023 lees je hier terug

(Bron: Digital Trust Center)

Nederlandse overheid lanceert de Quickscan NIS2 richtlijn, helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Nederland loopt achter op het gebied van innovatie bij cybersecurity. Dat is te lezen in het nieuwe boek: ‘Security Innovation Stories’.
Nomadische Honeypots: samen sterker tegen cyberdreiging
Verhoogd risico op cyberaanvallen tijdens piekmomenten van online shoppen
Cyber Security Event Claranet in teken NIS2