Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

De nachtmerrie van iedere ondernemer

‘All your files have been encrypted!’ Het is de nachtmerrie van iedere ondernemer: internetcriminelen die je bestanden versleutelen en honderdduizenden euro’s aan losgeld eisen. De afgelopen tijd komt het steeds vaker voor. Toch onderschatten ondernemers de risico’s – vooral die in het midden- en kleinbedrijf. En dat terwijl het juist die kleine ondernemers zijn die extra moeten opletten, waarschuwt MKB-Nederland.

Machteloosheid

“Machteloosheid”, zo omschrijft Peter de Haas van Excluparts het gevoel. Het automaterialenbedrijf waar hij financieel directeur is, werd in 2019 getroffen door een digitale aanval. Op een ochtend zette hij de computer aan en ineens werkte het hele systeem niet meer. ‘Zal wel een probleem met de server zijn’, dacht hij nog, maar langzaam werd duidelijk dat het een stuk ernstiger was. Criminelen waren binnengekomen in hun computers én in de back-upbestanden. De enige manier om alles terug te krijgen was losgeld betalen.

Kleine ondernemers de dupe

Excluparts is zeker niet het enige mkb-bedrijf dat te maken heeft gehad met internetcriminelen. MKB-Nederland ziet dat dit steeds meer speelt bij hun achterban. Veel MKB-ondernemers denken dat ze niet groot genoeg zijn voor zo’n hack”, aldus een woordvoerder. “Maar de daders schieten met hagel op allerlei bedrijven en kijken waar ze binnen kunnen komen. Het maakt ze niks uit of je bakker of automonteur bent.” Daarom zijn ze bezig om ondernemers bewuster te maken van de gevaren. Het platform Samen Digitaal Veilig is in het leven geroepen om bedrijven zich te laten wapenen in de strijd tegen internetcriminaliteit.

ICT-beheer uitbesteed

“Wij hielden er gewoon geen rekening mee, we hadden alle ICT-gerelateerde zaken ergens uitbesteed”, aldus Peter. Daarmee dacht Excluparts dat het geregeld was. Dat bleek helaas niet zo te zijn. Ook wanneer je de ICT hebt uitbesteed aan een derde partij blijf je als ondernemer verantwoordelijk voor de gevolgen. Daarom is Samen Digitaal Veilig in het leven geroepen. Dit platform ondersteunt je en biedt zekerheid dat de digitale veiligheid van jouw bedrijf goed geregeld is. Op een eenvoudige, begrijpelijke en niet-tijdrovende manier.

Nederlandse overheid lanceert de Quickscan NIS2 richtlijn, helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Nederland loopt achter op het gebied van innovatie bij cybersecurity. Dat is te lezen in het nieuwe boek: ‘Security Innovation Stories’.
Nomadische Honeypots: samen sterker tegen cyberdreiging
Verhoogd risico op cyberaanvallen tijdens piekmomenten van online shoppen
Cyber Security Event Claranet in teken NIS2