Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Cybersecurityverzekering is net zo cruciaal als een brand- of diefstalverzekering

In de huidige bedrijfsomgeving, waar cybercriminaliteit een steeds grotere dreiging vormt, is een cybersecurityverzekering even cruciaal als traditionele verzekeringsvormen zoals brand- en diefstalverzekering. Dit geldt met name voor mkb-bedrijven, die vaak het doelwit zijn van cyberaanvallen en niet altijd de middelen hebben om zichzelf te verdedigen.

Eerste stap: neem cybersecuritymaatregelen

Het is logisch: als mkb’er den je niet dagelijks bezig met een eventuele brand of diefstal op het werk. Maar toch verzeker je je er wel voor. Eenzelfde mindset zou moeten gelden bij cybersecurity.

Een cybersecurityverzekering beschermt namelijk tegen financiële verliezen door datalekken, systeemhacking en ransomware, en dekt kosten van klantnotificatie, juridische verdediging en meer. Daarbij is het voor bedrijven van belang om vóór het afsluiten van een verzekering hun cyberhygiëne op orde te hebben, zodat ze hun ‘digitale deuren’ niet open laten staan.

De cybersecurityverzekeringsmarkt is snelgroeiend, met een waarde van $9,29 miljard in 2021, en naar verwachting stijgend tot $28,25 miljard in 2027. Deze groei toont aan dat steeds meer bedrijven zich verzekeren. Voor mkb-bedrijven is het essentieel om risico’s en dreigingen goed te begrijpen en de nodige cybersecuritymaatregelen te nemen om in aanmerking te komen voor een verzekering.

Cyberhygiëne op orde

Ondanks preventieve maatregelen blijft er een risico op onvoorziene kwetsbaarheden. Door deze risico’s kiezen veel bedrijven ervoor te verzekeren. De uitdaging ligt echter in het voldoen aan de cyberhygiëne eisen van de verzekeraar, wat investeringen in cybersecuritymaatregelen en -protocollen vereist.

In Nederland zijn cybersecurityverzekeringen van vitaal belang en komen in verschillende vormen voor. Ze beschermen tegen financiële gevolgen van cyberincidenten en omvatten doorgaans zowel directe schade als aansprakelijkheid voor derden, juridische kosten, en reputatieherstel. Bovendien bieden deze verzekeringen preventieve diensten aan zoals kwetsbaarheidsscans en ethische hacktests, en staan hulpdiensten 24/7 klaar om in actie te komen na een incident. Bedrijven die een cyberverzekering overwegen, moeten ervoor zorgen dat ze voldoen aan de vereisten van de verzekeraar door adequate digitale bescherming te implementeren, zoals antivirussoftware en firewalls.

Essentiële laag van bescherming

Kortom; een cybersecurityverzekering biedt een essentiële laag van bescherming voor bedrijven, waardoor ze zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten met de zekerheid dat ze financieel beschermd zijn tegen de steeds complexere dreigingen van cybercriminaliteit.

Klaas Sytze de Jong van Simac: ‘De mens als eerste verdedigingslinie tegen cyberaanvallen’
De invloed van cybersecurity op het maakproces van ING-desks, loungebanken in Schiphol en kantoormeubels van Booking.com! Bekijk aflevering 6 van “Digitaal Veilig Ondernemen”
Jeroen Hentschke, Telindus: ‘Security professionals hebben hetzelfde doel: elkaar helpen en van elkaar leren om de best mogelijke beveiliging te realiseren’
‘Een cyberverzekering is onmisbaar, net zoals een brandverzekering.’
‘De NIS2 helpt de transport- en logistieksector cyberweerbaar te maken’. Bekijk aflevering 5 van “Digitaal Veilig Ondernemen”