Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Cybercriminelen werken steeds vaker samen om MKB’ers te raken

Cybercriminaliteit wordt steeds meer geoptimaliseerd om het lokale midden- en kleinbedrijf (mkb) te raken. Criminelen worden steeds inventiever en proberen nieuwe manieren te zoeken om bedrijven nóg beter te kunnen raken. En ze delen die nieuwe methodes ook met elkaar. Uit onderzoek blijkt dat internetcriminelen steeds meer samenwerken en hun software delen en zelfs verkopen. Er is zo een hele economie ontstaan rondom internetcriminaliteit.

Belangrijke bevindingen

  • Kleine bedrijven zijn een steeds groter doelwit: gemiddeld krijgt het mkb te maken met 11 cyberdreigingen per dag. De verwachting is dat dit getal zal gaan stijgen als cybercriminelen meer gaan samenwerken.
  • De grootste aanvallen van 2021 zijn mogelijk uitbesteed. Dat betekent dat de makers van de geavanceerde gijzelsoftware niet degenen zijn die aanvallen uitvoeren. Het benadrukt de groeiende gedeelde economie binnen cybercriminaliteit.
  • Openbare cloudplatforms hosten onbewust malware en dat is slecht nieuws voor ondernemers. Die maken vaak gebruik van applicaties die in de cloud draaien en zijn daardoor extra kwetsbaar.
  • Oud in een nieuw jasje: oude tactieken – zoals phishing – worden nog steeds gebruikt en zijn ook effectief, voornamelijk vanwege hun schaalbaarheid. Deze zullen relevant blijven, ook als digitale innovaties op de markt komen.

Nederlandse overheid lanceert de Quickscan NIS2 richtlijn, helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Nederland loopt achter op het gebied van innovatie bij cybersecurity. Dat is te lezen in het nieuwe boek: ‘Security Innovation Stories’.
Nomadische Honeypots: samen sterker tegen cyberdreiging
Verhoogd risico op cyberaanvallen tijdens piekmomenten van online shoppen
Cyber Security Event Claranet in teken NIS2