Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Cybercriminelen werken steeds vaker samen om MKB’ers te raken

Cybercriminaliteit wordt steeds meer geoptimaliseerd om het lokale midden- en kleinbedrijf (mkb) te raken. Criminelen worden steeds inventiever en proberen nieuwe manieren te zoeken om bedrijven nóg beter te kunnen raken. En ze delen die nieuwe methodes ook met elkaar. Uit onderzoek blijkt dat internetcriminelen steeds meer samenwerken en hun software delen en zelfs verkopen. Er is zo een hele economie ontstaan rondom internetcriminaliteit.

Belangrijke bevindingen

  • Kleine bedrijven zijn een steeds groter doelwit: gemiddeld krijgt het mkb te maken met 11 cyberdreigingen per dag. De verwachting is dat dit getal zal gaan stijgen als cybercriminelen meer gaan samenwerken.
  • De grootste aanvallen van 2021 zijn mogelijk uitbesteed. Dat betekent dat de makers van de geavanceerde gijzelsoftware niet degenen zijn die aanvallen uitvoeren. Het benadrukt de groeiende gedeelde economie binnen cybercriminaliteit.
  • Openbare cloudplatforms hosten onbewust malware en dat is slecht nieuws voor ondernemers. Die maken vaak gebruik van applicaties die in de cloud draaien en zijn daardoor extra kwetsbaar.
  • Oud in een nieuw jasje: oude tactieken – zoals phishing – worden nog steeds gebruikt en zijn ook effectief, voornamelijk vanwege hun schaalbaarheid. Deze zullen relevant blijven, ook als digitale innovaties op de markt komen.

TechOne: ‘Nieuwe regelgeving zoals NIS2 wetgeving helpt om cybersecurity op de agenda van de directie te zetten’
Impact NIS2 vooral op directie, medewerkers en leveranciers
René van Etten, ThreadStone Cybersecurity: ‘Informatiebeveiliging is geen project, maar een proces!’
De NIS2 komt eraan: Tekort aan cybersecurity specialisten
Interview met Johan van Slooten, Director Cybersecurity & Risk management bij Hoffmann: ‘Laat cyberdreigingen niet het laatste woord hebben, neem zelf actie!’