Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Cyberbeveiliging in een nieuw tijdperk: de uitdagingen van NIS2

De NIS2-richtlijn brengt strenge regels met zich mee om bedrijven te helpen zich te beschermen tegen cyberaanvallen. Voor wie nieuw is in cybersecurity, kan het een uitdaging zijn om aan al deze eisen te voldoen.

Snelle reacties vereist bij cyberaanvallen

Volgens NIS2 is het essentieel dat organisaties snel handelen bij een cyberaanval: ze hebben 24 uur om het eerste incident te melden en dan nog eens 72 uur om een uitgebreid verslag in te dienen. In dat verslag staat uitleg over wat er is gebeurd en hoe ernstig het is. Binnen een maand dienen ze een volledig rapport klaar hebben om te laten zien wat ze van het incident hebben geleerd en hoe ze hun beveiliging gaan verbeteren. Dit laat zien dat organisaties niet alleen klaar moeten zijn voor een controle, maar ook snel en goed moeten kunnen reageren als er iets misgaat.

Aanpak van personeelstekort in cybersecurity

Als er nieuwe regels komen voor beveiliging, proberen bedrijven vaak meer beveiligingsexperts in dienst te nemen. Maar er zijn niet genoeg van deze specialisten en met de nieuwe NIS2-regels wordt dit probleem alleen maar groter. Vooral bedrijven met minder geld hebben het moeilijk, omdat de grote bedrijven vaak de beste experts al hebben aangenomen. Het is ook niet altijd noodzakelijk om direct een (extra) cybersecurity bedrijf in de hand te nemen. De overheid heeft een tool uitgebracht om te controleren of je als bedrijf onder de NIS2 wetgeving valt.  

Uitdagingen met meerdere clouds en nieuwe clouddiensten

Bedrijven gebruiken steeds vaker meerdere cloudservices en nieuwe soorten cloudsoftware, wat de beveiliging ingewikkelder maakt. Door de snelle manier waarop software nu gemaakt en aangepast wordt, is het lastiger voor beveiligingsteams om problemen op tijd te vinden. Veel beveiligingsbazen zijn er niet zeker van of hun software wel goed genoeg gecheckt is op veiligheidslekken voordat deze gebruikt gaat worden.

Het belang van geavanceerde cybersecuritymaatregelen

Het is belangrijk om goede cybersecurity tools te hebben om te voldoen aan de nieuwe NIS2-regels. Dit betekent dat het analyseren en rapporteren over cybersecurity automatisch moet gebeuren, omdat het met de hand doen niet snel en gedetailleerd genoeg is. Er zijn systemen nodig die meteen data kunnen bekijken en alles goed in de gaten houden, vooral als organisaties gebruik maken van verschillende soorten clouddiensten.

Meer doen dan alleen de regels volgen

Behalve om aan de regels van NIS2 te voldoen, is het voor organisaties ook belangrijk om problemen proberen te voorkomen door vanaf het begin veilig te zijn. Dit betekent dat ze de manier waarop ze denken over veiligheid gaan veranderen, zodat het een vast onderdeel is van het maken van software. Als ze automatische checks gebruiken voor kwaliteit en veiligheid, dan hoeft er minder met de hand gecontroleerd te worden.

Actie ondernemen vóór de deadline

Nu de datum waarop NIS2 ingaat snel dichterbij komt, kunnen organisaties niet stilzitten. Er komen strengere regels aan over cybersecurity, dus organisaties moeten meteen beginnen met de voorbereidingen om niet alleen aan de regels te voldoen, maar ook voorbereid te zijn op de toekomst.

Zelf aan de slag om het NIS2 Quality Mark te halen? Kijk dan snel op de website van Samen Digitaal Veilig

Bron: Techzine

De toegankelijke taal van het NIS2 Quality Mark volgens cybersecurity redacteur Jan Meijroos
Automatische updates ontbreken bij veel kleine bedrijven
10 Miljard wachtwoorden gelekt
Cybersecuritymonitor 2023: kleinschalige bedrijven hebben werk te doenCybersecuritymonitor 2023: kleinschalige bedrijven hebben werk te doen
Internetconsultatie NIS2 afgerond