Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Cyberbeveiliging bij belasting en financiën: de cruciale rol van AI

Beveiliging van klantgegevens is cruciaal in de digitale wereld, dat snapt iedereen. Volgens IBM Security’s Cost of a Data Breach-rapport kostte een datalek wereldwijd gemiddeld 4 miljoen euro in 2023, een stijging van 15% ten opzichte van drie jaar eerder. Snelle detectie en respons verminderen de impact van cyberaanvallen aanzienlijk, waarbij investeringen in AI en automatisering cruciaal zijn voor efficiëntie.

AI speelt – helaas – een dubbelrol in cybersecurity: het is een uiterst handig middel voor zowel de aanvallers als verdedigers.

Potentiële dreigingen sneller identificeren

Cybercriminelen gebruiken AI om aanvallen te verscherpen, zoals de toename van phishing-aanvallen na de opkomst van ChatGPT, met een stijging van 135% in social engineering-aanvallen, en een 59% toename in meertrapsaanvallen. Deze aanvallen spelen in op menselijke eigenschappen zoals vertrouwen en nieuwsgierigheid.

Tegelijkertijd is AI een krachtig verdedigingsinstrument tegen cyberdreigingen. Het biedt vroegtijdige detectie van cyberaanvallen door netwerkverkeer te analyseren en verdachte activiteiten te identificeren. AI helpt ook bij het profileren van accounts door gebruikersgedrag te analyseren, waardoor potentiële dreigingen sneller worden geïdentificeerd. Dit verbetert de efficiëntie en effectiviteit van cybersecuritymaatregelen aanzienlijk.

Accountants hebben een gidsrol voor klanten

AI heeft ook de rol van accountants veranderd, die nu efficiënter kunnen werken en sneller financiële inzichten kunnen verkrijgen. Dit helpt bij het spotten van trends, het identificeren van risico’s en het grijpen van kansen. Organisaties die AI gebruiken voor cybersecurity, kunnen datalekken sneller aanpakken, met een gemiddelde besparing van 108 dagen in respons tijd vergeleken met organisaties die geen AI inzetten.

Het begrijpen van de risico’s van cybercriminaliteit en databescherming is essentieel voor accountants, die een gidsrol vervullen voor hun klanten, vooral met de naderende NIS2 richtlijn. Het is van belang om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in AI en cybersecurity om te zorgen voor een goede beveiliging van bedrijfsgegevens.

TechOne: ‘Nieuwe regelgeving zoals NIS2 wetgeving helpt om cybersecurity op de agenda van de directie te zetten’
Impact NIS2 vooral op directie, medewerkers en leveranciers
René van Etten, ThreadStone Cybersecurity: ‘Informatiebeveiliging is geen project, maar een proces!’
De NIS2 komt eraan: Tekort aan cybersecurity specialisten
Interview met Johan van Slooten, Director Cybersecurity & Risk management bij Hoffmann: ‘Laat cyberdreigingen niet het laatste woord hebben, neem zelf actie!’