Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Branches nemen initiatief voor gezamenlijke NIS2 oplossing

Samen Digitaal Veilig, een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW, lanceerde in aanwezigheid van 50 brancheverenigingen op dinsdag 31 oktober 2023 het NIS2 Quality Mark in de Malietoren te Den Haag.

Waarom een NIS2 Quality Mark?

Het keurmerk wordt in het leven geroepen om mkb-bedrijven die aan grote ondernemingen leveren en onder de NIS2-wetgeving vallen, te ondersteunen. Via dit keurmerk kunnen deze bedrijven volgend jaar gaan aantonen dat zij voldoen aan de NIS2-eisen.

Essentiele en belangrijke bedrijven die direct onder de NIS2 vallen moeten met hun leveranciers cybersecurity afspraken maken. Maar met welke norm doe je dat? Welke zaken moeten er worden geregeld? Zonder norm wordt dat een chaos en gaat het ook een enorme papierwinkel worden. Bedrijven moeten hun veiligheid verhogen door echte maatregelen te nemen en niet door alleen op papier vinkjes te zetten.

Essentiele en belangrijke bedrijven die aan de NIS2 moeten voldoen kunnen het NIS2 Quality Mark opnemen in hun leveranciersvoorwaarden. Op die manier kan er gestructureerd en inhoudelijk worden samengewerkt en voldoen beide bedrijven netjes aan de wet voor het onderdeel zorgplicht in de toeleveringsketen.

Een dag vol inzichten, prominente sprekers en dialoog

Het evenement kende sprekers vanuit diverse branches en cybersecuritybedrijven die allemaal raakten aan het grote issue “de ketenzorgplicht”. Iedereen snapt dat daar een grote uitdaging ligt en dat er behoefte is aan een eenduidige haalbare begrijpelijke oplossing. Cybersecurity is vaak technisch en lastig voor ondernemers. Het NIS2 Quality Mark maakt het haalbaar en ondersteunt actief MKB-bedrijven met deze wet.

Over de NIS2 wet

De NIS2 wet, die op 17 oktober 2024 in werking treedt, is een herziening van de Europese Netwerk- en Informatiesystemen (NIS) Richtlijn. Het doel is het versterken van de cyberveiligheid binnen essentiële sectoren van de EU. Een belangrijk onderdeel van deze wet is dat NIS2 bedrijven ook verantwoordelijk zijn voor de cyberveiligheid van hun leveranciers.

De missie van Samen Digitaal Veilig

Samen Digitaal Veilig zet zich in voor de bescherming van ruim 100.000 MKB-bedrijven. Door de krachten van verschillende brancheorganisaties te bundelen, streven ze ernaar om branches te voorzien van de juiste informatie en tools, zodat ze hun leden optimaal kunnen ondersteunen op het gebied van cyberveiligheid. Het NIS2 Quality Mark zal daarom onderdeel worden van het platform Samen Digitaal Veilig.

Voor meer informatie over het evenement of het NIS2 Quality Mark kunt u terecht op www.samendigitaalveilig.nl

TechOne: ‘Nieuwe regelgeving zoals NIS2 wetgeving helpt om cybersecurity op de agenda van de directie te zetten’
Impact NIS2 vooral op directie, medewerkers en leveranciers
René van Etten, ThreadStone Cybersecurity: ‘Informatiebeveiliging is geen project, maar een proces!’
De NIS2 komt eraan: Tekort aan cybersecurity specialisten
Interview met Johan van Slooten, Director Cybersecurity & Risk management bij Hoffmann: ‘Laat cyberdreigingen niet het laatste woord hebben, neem zelf actie!’