Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Bouwend Nederland en Samen Digitaal Veilig slaan handen ineen voor veilig digitaal werken

2024 wordt volgens Dennis Mollet, beleidsadviseur digitalisering bij Bouwend Nederland, een opwindend jaar vol digitale innovaties en mogelijkheden. Deze projecten zullen het digitale werken en de veiligheid in de bouwsector verbeteren. Ook wil hij de bouwbranche graag goed voorbereiden op de aankomende NIS2 wetgeving.

Bouwend Nederland en Samen Digitaal Veilig streven beide hetzelfde na: veilig digitaal kunnen werken. Volgens Dennis Mollet gaat dit jaar veel veranderen en bieden nieuwe technologieën tal van oplossingen voor uiteenlopende uitdagingen.

Een Digiscan, kennisuitwisseling en IT-structuur

Zo werkt Bouwend Nederland samen met Techniek Nederland en digiGO om de Digiscan Bouw te ontwikkelen. Deze tool helpt mkb-bedrijven in de bouwsector om hun digitaliseringsniveau te beoordelen, van bouwprocessen tot administratie en kwaliteitsborging. Binnenkort wordt er ook een nieuwe module toegevoegd over digitaal samenwerken in de bouwketen. Daarnaast organiseert Bouwend Nederland contactgroepen om kennisuitwisseling over digitalisering te bevorderen. Hier hebben geïnteresseerden de mogelijkheid om van collega’s te leren en bij te dragen aan discussies.

In samenwerking met de Smart Makers Academy wordt een metroleerlijn ontwikkeld voor verschillende aspecten van digitalisering in de bouw. Deze leerlijnen bieden stations met inspiratiesessies over onderwerpen zoals 3D-printing, digitalisering in de bouw, en wet- en regelgeving. Vervolgens werkt Bouwend Nederland aan een sectorbrede blauwdruk voor IT-structuur, die begin 2024 zal worden getoetst bij geïnteresseerde leden.

Samenwerking met Samen Digitaal Veilig

Bouwend Nederland en Samen Digitaal Veilig zijn partners. Met alle voordelen van dien.

Als lid van Bouwend Nederland kunnen leden tot maart 2024 gratis gebruikmaken van de  Plus-versie van het platform Samen Digitaal Veilig. Zo krijgen leden toegang tot tools en trainingen om je digitale veiligheid te verbeteren; essentieel is in een tijd waarin cyberaanvallen een reëel gevaar vormen voor bedrijven.

Nieuwe wetgeving cyberveiligheid: NIS2

Europa heeft de NIS2 richtlijn aangekondigd, die vanaf 17 oktober 2024 van kracht wordt en vereist dat bedrijven maatregelen nemen op het gebied van cybersecurity. Bouwend Nederland organiseert samen met Samen Digitaal Veilig het webinar ‘NIS2: tijdig voorbereid op Europese wettelijke cybersecurity-regels’. Tijdens dit webinar worden diverse vragen beantwoord en wordt er uitgelegd waarom veel leveranciers en mkb-bedrijven, die geen essentieel NIS2 bedrijf zijn, toch met de nieuwe wet te maken kunnen krijgen. Je kunt hier inschrijven voor het webinar dat op 16 januari aanstaande plaatsvindt. 

Pilot AI in de bouw

Artificial Intelligence (AI) krijgt een grotere rol in de bouwsector volgens Mollet, maar de adoptie blijft achter. Bouwend Nederland onderzoekt trends en praktijkvoorbeelden n om de adoptie van AI in de bouw te versnellen. De resultaten moeten worden vertaald naar praktische tools en diensten om de sector te ondersteunen.

Bron: Bouwendnederland.nl

TechOne: ‘Nieuwe regelgeving zoals NIS2 wetgeving helpt om cybersecurity op de agenda van de directie te zetten’
Impact NIS2 vooral op directie, medewerkers en leveranciers
René van Etten, ThreadStone Cybersecurity: ‘Informatiebeveiliging is geen project, maar een proces!’
De NIS2 komt eraan: Tekort aan cybersecurity specialisten
Interview met Johan van Slooten, Director Cybersecurity & Risk management bij Hoffmann: ‘Laat cyberdreigingen niet het laatste woord hebben, neem zelf actie!’