Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Binnenkort lancering DDoS Clearing House platform van Nederlandse anti-DDoS-coalitie

Binnenkort introduceert de Nederlandse anti-DDoS-coalitie het DDoS Clearing House. Dit platform moet bedrijven helpen zich beter te beschermen tegen DDoS-aanvallen en helpt bij het vinden van de daders.

Het DDoS Clearing House, binnenkort operationeel in Nederland, is een platform ontworpen om organisaties te beschermen tegen DDoS-aanvallen. Deze aanvallen hebben specifieke kenmerken, zoals aanvalsmethoden en de oorsprong, die gebruikt worden om unieke ‘digitale vingerafdrukken’ te creëren. Het delen van deze fingerprints tussen organisaties bevordert de voorbereiding op toekomstige aanvallen en biedt inzicht in de daders.

Het initiatief is een samenwerking tussen de Universiteit Twente, SURF, NBIP, en SIDN, en maakt deel uit van een breder Europees project, CONCORDIA, gericht op het opzetten van een Europabrede clearinghouse-infrastructuur.

Verschillende samenwerkingen

Het Clearing House, dat deel uitmaakt van de Nederlandse Anti-DDoS Coalitie, wordt geïnstalleerd bij de NBIP. Deze organisatie beheert ook de NaWas, een systeem dat malafide van legitiem internetverkeer scheidt tijdens DDoS-aanvallen, om zo de continuïteit van websites en diensten te waarborgen. Leden van de coalitie, waaronder overheidsinstanties, bedrijven, non-profitorganisaties en onderzoeksinstellingen, zullen door dit systeem proactiever kunnen handelen tegen DDoS-aanvallen. Het achterliggende systeem is ontwikkeld en uitgebreid getest bij SIDN Labs in samenwerking met SURF, de Universiteit Twente en de Anti-DDoS Coalitie. Een simulator is opgezet bij het security operations center van de Belastingdienst, met positieve resultaten.

Opzetten Europese infrastructuur

De toekomstplannen omvatten het organiseren van oefeningen met behulp van de simulator, naast reguliere grootschalige oefeningen met echte DDoS-aanvallen. Het succes van het Clearing House is afhankelijk van de bijdrage van de leden van de anti-DDoS coalitie. Hoewel de huidige betrokkenheid beperkt is, wordt verwacht dat deze zal toenemen zodra de eerste fingerprints beschikbaar komen.

Op internationaal niveau is er een streven om een Europese infrastructuur op te zetten, gezien DDoS-aanvallen geen grenzen kennen. Echter, het realiseren van een overkoepelend Europees clearinghouse vereist het winnen van vertrouwen tussen honderden partijen uit diverse sectoren. Nederland kan hierin een voortrekkersrol spelen door de effectiviteit van de Anti-DDoS coalitie aan te tonen, wat kan leiden tot meer internationale samenwerking.

Bron: AG Connect

TechOne: ‘Nieuwe regelgeving zoals NIS2 wetgeving helpt om cybersecurity op de agenda van de directie te zetten’
Impact NIS2 vooral op directie, medewerkers en leveranciers
René van Etten, ThreadStone Cybersecurity: ‘Informatiebeveiliging is geen project, maar een proces!’
De NIS2 komt eraan: Tekort aan cybersecurity specialisten
Interview met Johan van Slooten, Director Cybersecurity & Risk management bij Hoffmann: ‘Laat cyberdreigingen niet het laatste woord hebben, neem zelf actie!’