Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Bierbrouwerij Duvel slachtoffer van cyberaanval: productie valt stil

Het hackerscollectief Stormous Group heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een cyberaanval op de Belgische speciaalbierbrouwer Duvel Moortgat. Hierdoor kwam de productie van populaire bieren zoals Duvel, La Chouffe en De Koninck stil te liggen.

Volgens VRT NWS zat de hackersgroep Stormous achter de aanval. Het beveiligingssysteem van Duvel Moortgat sloeg alarm, wat leidde tot het uitschakelen van de servers om verdere schade te voorkomen en het stopzetten van de bierproductie. Het bedrijf bevestigt dat het om een ransomwareaanval gaat. De hackers beweren veel gegevens te hebben buitgemaakt met plannen om deze binnen enkele weken te onthullen mocht er niet aan hun eisen worden ingegaan.

Productie deels hervat

Ondanks deze tegenslag, stelt Duvel Moortgat dat er genoeg bier op voorraad is en dat er geen tekorten worden verwacht. De productie van Duvel, Vedett en Maredsous is alweer opgestart in Puurs-Sint-Amands, en het bedrijf is optimistisch over het snel hervatten van de productie van andere bieren in de brouwerijen in Antwerpen, Oudenaarde en Achouffe.

Coca-Cola en Fortnite-maker eerder slachtoffer van cybercriminelen Stormous Group

Duvel Moortgat geeft verder geen details vanwege het lopende onderzoek. De autoriteiten stellen een onderzoek in naar de cyberaanval. Stormous Group is geen onbekende in de wereld van cybercrime. Deze club heeft in het verleden aanvallen bedrijven als Coca-Cola en Fortnite-maker Epic Games geclaimd.

(Bron: Tweakers)

Er zijn tienduizenden hackers en bedrijven zijn hun doelwit
Perfect Day: ‘Elk bedrijf loopt risico om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit’
Ketenzorgplicht NIS2 richtlijn raakt ruim 50.000 mkb-bedrijven
Bedrijven lopen risico om buitenlandse klanten kwijt te raken door NIS2 regelgeving
Zelfstandig ondernemers kunnen aan de slag met cybersecurity met 3 belangrijke video’s