Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Veel bedrijven zijn niet goed op de hoogte van het securitybeleid van hun ketenpartners

De meeste bedrijven die onder de NIS2-wetgeving vallen niet wat het securitybeleid van hun (keten)partners is, slechts vijf procent van deze bedrijven heeft deze kennis.

Veel bedrijven weten niet hoe hun partners in de keten omgaan met veiligheid. Dit blijkt uit onderzoek van Telindus. Ze vroegen meer dan 150 leidinggevenden en IT-managers van grote bedrijven hierover. De nieuwe NIS2-wet zegt dat bedrijven beter moeten letten op veiligheidsrisico’s in de keten. Maar veel bedrijven hebben dit nog niet goed geregeld.

Veiligheid in de keten is belangrijk

De NIS2-wet richt zich op digitale veiligheid in de hele keten. Dit betekent dat bedrijven moeten weten hoe hun partners hun digitale veiligheid regelen. Uit het onderzoek blijkt dat maar een derde van de bedrijven hiervan goed op de hoogte is. Bijna de helft weet er een beetje van en 16% weet er niks van. Veel bedrijven zijn nog niet bezig met het in kaart brengen van deze risico’s.

Bedrijven moeten meer weten over veiligheid

De NIS2-wet gaat strengere regels stellen voor digitale veiligheid in de keten. Jeroen Hentschke van Telindus zegt dat bedrijven nu echt moeten beginnen met het bekijken van de veiligheid bij hun partners. Bedrijven moeten samen met hun partners goede afspraken maken over veiligheid. Ook moeten ze binnen hun eigen bedrijf zorgen dat iedereen weet hoe belangrijk dit is. Dit helpt om aan de nieuwe NIS2-wet te voldoen.

Bron: itchannelpro.nl

TechOne: ‘Nieuwe regelgeving zoals NIS2 wetgeving helpt om cybersecurity op de agenda van de directie te zetten’
Impact NIS2 vooral op directie, medewerkers en leveranciers
René van Etten, ThreadStone Cybersecurity: ‘Informatiebeveiliging is geen project, maar een proces!’
De NIS2 komt eraan: Tekort aan cybersecurity specialisten
Interview met Johan van Slooten, Director Cybersecurity & Risk management bij Hoffmann: ‘Laat cyberdreigingen niet het laatste woord hebben, neem zelf actie!’