Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veel bedrijven zijn niet goed op de hoogte van het securitybeleid van hun ketenpartners

De meeste bedrijven die onder de NIS2-wetgeving vallen niet wat het securitybeleid van hun (keten)partners is, slechts vijf procent van deze bedrijven heeft deze kennis.

Veel bedrijven weten niet hoe hun partners in de keten omgaan met veiligheid. Dit blijkt uit onderzoek van Telindus. Ze vroegen meer dan 150 leidinggevenden en IT-managers van grote bedrijven hierover. De nieuwe NIS2-wet zegt dat bedrijven beter moeten letten op veiligheidsrisico’s in de keten. Maar veel bedrijven hebben dit nog niet goed geregeld.

Veiligheid in de keten is belangrijk

De NIS2-wet richt zich op digitale veiligheid in de hele keten. Dit betekent dat bedrijven moeten weten hoe hun partners hun digitale veiligheid regelen. Uit het onderzoek blijkt dat maar een derde van de bedrijven hiervan goed op de hoogte is. Bijna de helft weet er een beetje van en 16% weet er niks van. Veel bedrijven zijn nog niet bezig met het in kaart brengen van deze risico’s.

Bedrijven moeten meer weten over veiligheid

De NIS2-wet gaat strengere regels stellen voor digitale veiligheid in de keten. Jeroen Hentschke van Telindus zegt dat bedrijven nu echt moeten beginnen met het bekijken van de veiligheid bij hun partners. Bedrijven moeten samen met hun partners goede afspraken maken over veiligheid. Ook moeten ze binnen hun eigen bedrijf zorgen dat iedereen weet hoe belangrijk dit is. Dit helpt om aan de nieuwe NIS2-wet te voldoen.

Bron: itchannelpro.nl

‘Groeipad van cyberweerbaarheid via normen is essentieel voor het succes van de onderneming’ – Interview Juergen Mueller van CRANIUM
De IT-sector in transitie: 5 trends die de komende tijd vormgeven
Cyberweerbaarheid is voor veel Nederlandse organisaties nog altijd geen topprioriteit
Alarmerend: twintig procent van de Britse jongeren betrokken bij cybercriminaliteit
NIS2 wetgeving is pas het begin, er komen nog veel meer cyberwetten op ondernemers af