Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

6300 ransomware aanvallen op bedrijven

Uit de Cybersecurity Monitor 2022, die begin augustus is uitgekomen, blijkt dat ransomware, ook wel bekend als gijzelsoftware, een groeiend probleem vormt voor kleinere bedrijven in Nederland. Met behulp van ransomware blokkeren hackers de ICT-systemen van bedrijven om hen vervolgens te chanteren tot het betalen van losgeld.

In totaal hebben 6.300 ransomware-aanvallen plaatsgevonden bij bedrijven in Nederland. Opvallend is dat van deze aanvallen 4.000 bij zelfstandige ondernemers plaatsvonden, terwijl 2.300 aanvallen gericht waren op bedrijven met twee of meer werknemers. Deze statistieken weerspiegelen het aantal unieke bedrijven dat slachtoffer werd van ransomware-aanvallen, waarmee de omvang van het probleem wordt benadrukt. Tegelijk denken experts dat dit slechts het topje van de ijsberg is vanwege omdat veel hacks en andere cyberincidenten niet worden gemeld.

De aanvallen worden gemeld in vrijwel alle branches en sectoren ook al denken nog veel bedrijven dat het hen niet zal overkomen. De schade is vaak enorm. Omzetverlies, ontevreden klanten, weglopende klanten, reputatieschade en veel ondernemers melden dat ze een enorme mentale druk ondervonden.

‘Groeipad van cyberweerbaarheid via normen is essentieel voor het succes van de onderneming’ – Interview Juergen Mueller van CRANIUM
De IT-sector in transitie: 5 trends die de komende tijd vormgeven
Cyberweerbaarheid is voor veel Nederlandse organisaties nog altijd geen topprioriteit
Alarmerend: twintig procent van de Britse jongeren betrokken bij cybercriminaliteit
NIS2 wetgeving is pas het begin, er komen nog veel meer cyberwetten op ondernemers af