Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Heb jij al een cybersecurityverzekering?

Ieder bedrijf heeft een brand- en diefstalverzekering afgesloten, maar mensen achten de kans dat het hen overkomt klein. Eenzelfde soort instelling is aanwezig bij cyberdiefstal. Vreemd en zorgwekkend, want de schade van cybercrime kan minstens zo groot, zo niet vele malen groter zijn, dan bij fysieke schade. Hoe werkt zo’n cybersecurityverzekering en waarom zou je zeker moeten overwegen er een af te sluiten? 

Eerst je cyberhygiëne op orde

Je moet er niet aan denken als ondernemer: financiële verliezen door datalekken, hacking en/of ransomware. En wat te denken van de kosten van je klanten informeren, juridische verdediging, het stil liggen van je bedrijf, het niet kunnen uitvoeren van diensten of het niet langer kunnen leveren? Een cybersecurityverzekering dekt je voor dit soort onheil af. Echter, je kunt niet zomaar een dergelijke verzekering afsluiten. 

Het is namelijk van belang om vóór het afsluiten van zo’n verzekering je cyberhygiëne op orde te hebben, zodat je kunt aantonen dat je geen ‘digitale deuren’ open hebt laten staan.

Verschillende verzekeringsvormen

Ondanks preventieve maatregelen blijft er een risico op onvoorziene kwetsbaarheden of aanvallen. Veel bedrijven kiezen ervoor om deze resterende risico’s te verzekeren. De uitdaging ligt in het voldoen aan de cyberhygiëne eisen van de verzekeraar.

In Nederland zijn er verschillende cybersecurityverzekeringen. Ze beschermen tegen financiële gevolgen van cyberincidenten en omvatten doorgaans dekking voor zowel directe schade als aansprakelijkheid voor derden, juridische kosten, en reputatieherstel. Bovendien bieden deze verzekeringen preventieve diensten aan zoals kwetsbaarheidsscans en ethische hacktests, en staan hulpdiensten 24/7 klaar om in actie te komen bij een incident. 

Bedrijven die een dergelijke verzekering overwegen, moeten ervoor zorgen dat ze voldoen aan de vereisten van de verzekeraar door adequate digitale bescherming te implementeren, zoals antivirussoftware en firewalls.

Een cybersecurityverzekering biedt zo een essentiële laag van bescherming voor je bedrijf. Zo kun je je concentreren op je kernactiviteiten met de zekerheid dat je financieel beschermd bent tegen de steeds complexere dreigingen van cybercriminaliteit.

Check bij je branchevereniging

Veel brancheverenigingen hebben een samenwerking met een verzekeringsmaatschappij. Als lid krijg je dan vaak korting. Wij adviseren je om je bedrijf cyberveilig te maken en daarna een verzekering af te sluiten.

Deelnemen

Online (schijn)veiligheid

Van een gevoel van schijnveiligheid naar een echt veilige werkomgeving.

Samen Digitaal Veilig programma

In enkele stappen naar een veiliger bedrijf.