Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Door een gevoel van schijnveiligheid werkt 87% van de bedrijven niet veilig

Cybersecurity is een lastig onderwerp. Het betreft moeilijke, abstracte materie en maar weinig mensen binnen een bedrijf hebben de kennis om echt te weten waar het om gaat. Tegelijkertijd denken veel bedrijven dat ze het goed geregeld hebben. Het tegendeel is waar. Bij 87% van de bedrijven die werden gecontroleerd, werd een kwetsbaarheid vastgesteld. Hieronder vind je de drie belangrijkste problemen:

Top 3 cybersecurity problemen bij bedrijven

  1. Er wordt deels nog gewerkt met oude(re) computers, servers, laptops en telefoons die niet of niet voldoende zijn beveiligd –  en dus kwetsbaar zijn.
  2. Veel bedrijven hebben back-upsystemen, lokaal en uiteraard meestal online, maar bij controle blijkt dat 68% van de back-ups niet compleet – of volledig fout zijn. Back-ups moet je regelmatig controleren, maar dat doet niemand. Daarnaast wordt de 3-2-1 methode weinig toegepast, terwijl dit een essentiële factor is om weer ‘up and running’ te komen na een hack.
  3. Niet elke medewerker installeert alle updates direct, waardoor bedrijven kwetsbaar zijn en steeds vaker platgelegd worden. Cyberhackers maken zo handig gebruik van bugs in software. Van medewerkers tot directie, iedereen moet alle updates van alle software altijd direct uitvoeren. 

Wat is de oplossing? 

Allereerst is het van belang dat je verouderde apparatuur vervangt of uitrust met de nieuwste besturingssoftware en beveiliging.

Back-ups moet je samen met je leverancier controleren. Je kunt dit ook zelf doen. Ook al denk je dat alles in orde is; laat gewoon eens een back-up terugzetten en controleer of alles correct staat en alle bestanden aanwezig zijn. 

Daarnaast moet je de 3-2-1 methode gebruiken voor alle belangrijke systemen. Zoals je order-, klanten- of je productiesysteem. Alle essentiële software die onmisbaar is voor je bedrijfsvoering; als deze uitvalt, ligt je bedrijf stil. Volgens de 3-2-1 regel maak je 3 kopieën van de software, verspreid over 2 verschillende media, en bewaar je 1 kopie buiten het bedrijf. 

Tijd voor verbetering

Wil je je aanpak op het gebied van cybersecurity verbeteren? Het Samen Digitaal Veilig programma biedt een goede mogelijkheid om kosteloos de cyberveiligheid van je bedrijf te verbeteren.

Hier kun je je gratis aanmelden

Train gratis je medewerkers

8 video’s van 2 minuten.

Deelnemen

Meld je kosteloos aan en begin vandaag nog met het verbeteren van je cybersecurity.