Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Samen sterk in de aanpak van NIS2: Remco van der Linden, Directeur Techniek en Markt bij Techniek Nederland, aan het woord

Tijdens de lancering van het NIS2 Quality Mark benadrukt Remco van der Linden, aanwezig namens de branchevereniging Techniek Nederland, de kracht van samenwerking. Remco: “De uitrol van de NIS2 wetgeving is dusdanig omvangrijk dat je dat nooit als branche alleen kan doen. Het is goed dat we dit vanuit een gezamenlijkheid naar de ledengroep kunnen brengen. Maar wel met een eigen kleur.”

Een vertrouwde afzender

Remco legt uit: “Die eigen kleur betekent voor ons dat we de middelen die voorhanden zijn gebruiken, maar er wel voor zorgen dat ze vanuit ons, als vertrouwde afzender, richting onze leden gecommuniceerd worden. Daar komt bij dat er in de installatietechniek nog andere zaken spelen, waarbij cybersecurity een rol speelt. Denk aan een veilige werking van bruggen en sluizen, maar ook aan alle technische systemen in gebouwen. Wij bieden een breed pakket aan, waar de NIS2 een onderdeel van is.”

Horizontaal toezicht en zelfregulering

De belangrijkste uitdagingen voor kleinere toeleveranciers, de grootste groep bedrijven binnen de branche Techniek Nederland, zijn volgens Van der Linden een opeenstapeling van wet- en regelgeving en een grote administratieve lastendruk.

Op de vraag of hij denkt dat het NIS2 Quality Mark deze lasten gaat verlichten, antwoordt hij: “Het zou zeker een verschil kunnen maken. De toverwoorden zijn hier wat mij betreft horizontaal toezicht en zelfregulering. Onze leden staan niet te wachten op een zoveelste externe partij die weer op bezoek komt of een accountant die wordt ingeschakeld. De oplossing zit hem in de vraag: kunnen we het slim organiseren met elkaar?”

Netwerken en bewustwording

Het creëren van bewustwording en informele netwerken is een sleutelstrategie van Techniek Nederland om aan de NIS2 eisen te voldoen. Van der Linden wijst op het belang van ledennetwerken en de rol van interne Chief Information Officers (CIO’s). “Door te verbinden en ervaringen uit te wisselen, helpen we elkaar verder.”

Een blik op de toekomst

Het initiatief om de krachten van verschillende branches te bundelen en regelgeving praktisch te vertalen, wordt door Van der Linden gezien als een goede stap vooruit. “Het NIS2 Quality Mark is een heel mooi initiatief om als branches gezamenlijk de krachten te bundelen. Het geeft ons de mogelijkheid om het te gebruiken in onze eigen profilering en het biedt een belangrijke toegevoegde waarde voor onze leden.”

De toegankelijke taal van het NIS2 Quality Mark volgens cybersecurity redacteur Jan Meijroos
Automatische updates ontbreken bij veel kleine bedrijven
10 Miljard wachtwoorden gelekt
Cybersecuritymonitor 2023: kleinschalige bedrijven hebben werk te doenCybersecuritymonitor 2023: kleinschalige bedrijven hebben werk te doen
Internetconsultatie NIS2 afgerond