Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Samen Digitaal Veilig introduceert de videoserie “Digitaal Veilig Ondernemen”

Veiliger digitaal landschap

Digitaal Veilig Ondernemen is een informatieve serie waarin we de digitale veiligheid van mkb-bedrijven onderzoeken. In deze reeks bezoekt onze cybersecurityredacteur Jan Meijroos diverse bedrijven en branchevertegenwoordigers door heel Nederland om te ontdekken hoe zij omgaan met de uitdagingen van digitale werken. Met andere woorden; hoe cyberweerbaar is BV Nederland?

In elke aflevering nemen we een kijkje achter de schermen om te zien hoe deze bedrijven hun IT-infrastructuur hebben georganiseerd en welke maatregelen zij nemen om zich te beschermen tegen cyberincidenten. We bespreken hun ervaringen met digitale bedreigingen en leren van de incidenten die ze hebben meegemaakt. Daarnaast onderzoeken we hoe essentieel IT is voor hun dagelijkse bedrijfsvoering en welke rol het speelt in het ondersteunen van hun groei en innovatie. Ook onderzoeken we in hoeverre NIS2: de nieuwe cyberbeveiligingswet al op de agenda staat bij ondernemers en organisaties in Nederland.

In aflevering 1 bezoeken we Van Dijk Hoogland BV; een familiebedrijf dat zich bezighoudt met grondverzet, cultuurtechniek en loonwerk. We spreken met eigenaresse Danielle van Dijk en met Gerwin Otten van Cumela; de branchevereniging voor groen, grond en infra.

Met “Digitaal Veilig Ondernemen” willen we niet alleen inzicht bieden in de praktijken van verschillende sectoren, maar ook concrete tips en adviezen geven aan ondernemers en IT-professionals. Door de ervaringen en expertise van anderen te delen, hopen we bij te dragen aan een veiliger digitaal landschap voor alle mkb-bedrijven.

De toegankelijke taal van het NIS2 Quality Mark volgens cybersecurity redacteur Jan Meijroos
Automatische updates ontbreken bij veel kleine bedrijven
10 Miljard wachtwoorden gelekt
Cybersecuritymonitor 2023: kleinschalige bedrijven hebben werk te doenCybersecuritymonitor 2023: kleinschalige bedrijven hebben werk te doen
Internetconsultatie NIS2 afgerond