Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Rusland maakt plannen voor platleggen digitale infrastructuur

De dreiging vanuit Rusland om de digitale infrastructuur van Nederland plat te leggen is een zorgwekkende ontwikkeling die aandacht verdient. Er komen steeds meer aanwijzingen dat Rusland actief bezig is met het hacken van overheden, bedrijven en andere organisaties. Dit kan worden gedaan met behulp van allerlei technieken, waaronder phishing-scams, malware en andere kwaadaardige software.

Het doel van deze activiteiten is vaak om toegang te krijgen tot gevoelige informatie, zoals diplomatieke correspondentie, geheime documenten en andere vertrouwelijke gegevens. Maar het kan ook gaan om het verstoren van de digitale infrastructuur van een land, zoals het platleggen van energiebedrijven of het ontwrichten van het financiële systeem. Ze zijn ook op zoek naar technologieën die ze een digitale voorsprong kunnen geven. Je kunt dan denken aan kunstmatige intelligentie, productie van chips en quantumtechnologie.

Met name kleinere bedrijven zijn kwetsbaar. Het MIVD (het militaire broertje van de AIVD) weet zeker dat het mkb een belangrijk doelwit is. Uit onderzoek blijkt dat cyberspionnen van de Russische militaire inlichtingendienst GRU het afgelopen jaar Nederlandse routers hebben gehackt van het mkb en particulieren. Dat is zorgelijk omdat deze routers misbruikt kunnen worden om cyberaanvallen tegen Nederland of bondgenoten uit te voeren.

Door de oorlog in Oekraïne melden cybersecuritybedrijven dit jaar een flinke stijging van het aantal cyberaanvallen. In de eerste drie kwartalen van 2022 ligt dat op gemiddeld ruim 5 miljoen aanvallen per maand. Dat is ruim 20 procent meer dan in 2021.

Om deze dreiging het hoofd te bieden, is het belangrijk dat Nederlandse bedrijven actie nemen om hun digitale infrastructuur te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld door het versterken van de beveiliging van websites en het opleiden van medewerkers om te voorkomen dat zij slachtoffer worden van phishing-scams. SamenDigitaalVeilig helpt bedrijven kosteloos met de eerste stappen. Maak snel je account aan op www.samendigitaalveilig.nl

De toegankelijke taal van het NIS2 Quality Mark volgens cybersecurity redacteur Jan Meijroos
Automatische updates ontbreken bij veel kleine bedrijven
10 Miljard wachtwoorden gelekt
Cybersecuritymonitor 2023: kleinschalige bedrijven hebben werk te doenCybersecuritymonitor 2023: kleinschalige bedrijven hebben werk te doen
Internetconsultatie NIS2 afgerond