Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Cyberdreiging uit Rusland wordt realiteit

Eind vorig jaar waarschuwden de autoriteiten al voor dreiging vanuit Rusland, en nu is het zover: Nederlandse ziekenhuizen zijn platgelegd door pro-Russische cybercriminelen.

De website van het UMCG Groningen is al sinds zaterdag onbereikbaar. De website met medische dossiers van de patiënten is niet aangevallen; patiënten kunnen nog steeds operaties, medicijnen, afspraken en hun ziektegeschiedenis kunnen inzien. De aanval gaat volgens het UMCG in golven.

Het zorgbeveiligingscentrum Z-CERT meldt dat enkele ziekenhuizen getroffen zijn door ddos-aanvallen en dat de pro-russische groep Killnet hierachter zit. Het motief van de groep is de steun aan Oekraïne in de oorlog tegen Rusland.

In ons artikel Rusland maakt plannen voor platleggen digitale infrastructuur melden we dat de dreiging vanuit Rusland serieus moet worden genomen. Met name kleinere bedrijven zijn kwetsbaar. Uit onderzoek blijkt dat cyberspionnen van de Russische militaire inlichtingendienst GRU het afgelopen jaar Nederlandse routers hebben gehackt van het mkb en particulieren. Dat is zorgelijk omdat deze routers misbruikt kunnen worden om cyberaanvallen tegen Nederland of bondgenoten uit te voeren.

Om deze dreiging het hoofd te bieden, is het belangrijk dat Nederlandse bedrijven actie nemen om hun digitale infrastructuur te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld door het versterken van de beveiliging van websites en het opleiden van medewerkers om te voorkomen dat zij slachtoffer worden van phishing-scams. Samen Digitaal Veilig helpt bedrijven kosteloos met de eerste stappen. Maak snel je account aan op www.samendigitaalveilig.nl

De toegankelijke taal van het NIS2 Quality Mark volgens cybersecurity redacteur Jan Meijroos
Automatische updates ontbreken bij veel kleine bedrijven
10 Miljard wachtwoorden gelekt
Cybersecuritymonitor 2023: kleinschalige bedrijven hebben werk te doenCybersecuritymonitor 2023: kleinschalige bedrijven hebben werk te doen
Internetconsultatie NIS2 afgerond