Internetcriminaliteit is een ongekende uitdaging. Volgens het Openbaar Ministerie heeft 46 procent van het MKB te maken gehad met een vorm van digitale criminaliteit. Met grote schade als gevolg: de schattingen lopen uiteen van miljoenen tot miljarden. Om nog maar niet te beginnen over de nevenschade voor ondernemers.
Losgeld in ruil voor je bestanden
Bedrijven onderschatten de gevaren van internetcriminaliteit. En dat terwijl het big business is. Wereldwijd gaan er vele miljarden in om. De werkwijze van een internetcrimineel is meestal als volgt: ze vallen een bedrijf aan met kwaadaardige software. Deze software versleutelt vervolgens je bestanden waardoor je niet meer bij je data kunt. Alleen door losgeld te betalen, krijg je een digitale sleutel die je toegang verschaft om weer bij je systeem en bestanden te kunnen.
Menselijk falen: misbruik van nieuwsgierigheid, hebzucht of angst
Dat overkomt mij niet, denk je waarschijnlijk. Daar ga je de mist in! Internetcriminelen focussen zich op de kwetsbaarheden van de mens en maken misbruik van menselijke eigenschappen zoals nieuwsgierigheid, hebzucht en angst. Ze pakken ons op onze zwakheden en spelen in op emoties en urgentie. Zo komen ze binnen via bijvoorbeeld e-mails waarin staat dat je iets gewonnen hebt of dat er noodzaak is om je wachtwoord te wijzigen. Klik je deze aan, omdat je je afvraagt wat er achter de link schuilgaat, dan zijn ze binnen in je bedrijf.
Voorkomen is beter dan genezen
Het klinkt als een cliché, maar voorkomen is beter dan genezen. Met een aantal kleine stappen kun je het risico op een digitale aanval al aanzienlijk verlagen. Door medewerkers op de hoogte te brengen en bewustzijn te creëren is je bedrijf al een stuk digitaal veiliger. Dit voorkomt niet alleen financiële schade, maar ook een hoop nevenschade. Denk maar eens aan de paniek als je bedrijf plat ligt en je nergens meer bij kunt. Geen facturen meer sturen, geen klanten kunnen bellen, de planning weg. Om nog maar niet te beginnen over de reputatieschade en het vertrouwen van klanten dat wegzakt.
Bewustzijn creëren bij werknemers noodzakelijk
Bescherm je bedrijf tegen internetcriminelen door gratis een account aan te maken op Samen Digitaal Veilig. Dit platform is opgericht om ondernemers, hun medewerkers en IT-leveranciers bewust te maken van digitale aanvallen en om het bedrijf te wapenen tegen internetcriminelen. Met korte video’s en toetsen bescherm je je bedrijf tegen internetcriminelen.