Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB Nederland en VNO-NCW

SBBF-Logo

Alles over NIS2

Ook onze branche krijgt te maken met NIS2. Deze wet stelt strenge eisen aan de digitale beveiliging van bedrijven. Via dit platform informeren we je over de belangrijkste zaken rondom NIS2.

Tip: Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang updates en relevante informatie over NIS2.

Webinars

Gecombineerde invulwebinar
Gecombineerde invulwebinar
Veiligheid in de toeleveringsketen: jouw sleutel tot NIS2 compliance (kosteloos webinar)

Dit moet je weten over NIS2

De NIS2 richtlijn verplicht bepaalde bedrijven om cybersecuritymaatregelen te nemen. Het doel van de NIS2 is het verhogen van het cybersecurityniveau in Europa, en dus ook in Nederland.

De belangrijkste NIS2 zaken op een rij:

Voor wie is NIS2?

Allereerst geldt de NIS2 richtlijn voor bedrijven die als essentieel of belangrijk worden beschouwd. Deze groep bevat ongeveer 10.000 – 12.000 organisaties en bedrijven.

  1. Essentiële bedrijven
    Denk aan de onmisbare bedrijven in sectoren als energie, transport, bankwezen, infrastructuur, financiële markt, gezondheidszorg, drinkwater, digitale infrastructuur, beheerders van ICT-diensten, afvalwater, overheidsdiensten, lokale overheden en ruimtevaart. 
  2. Belangrijke bedrijven
    Dit zijn de bedrijven die misschien niet direct essentieel zijn, maar waarvan de rol in onze economie niet te onderschatten is. Denk aan digitale aanbieders, post- en koeriersdiensten, afvalstoffenbeheer, levensmiddelen, chemische stoffen, onderzoek en vervaardiging / manufacturing.
Toeleveranciers

Daarnaast zijn er leveranciers die aan deze NIS2 bedrijven leveren, vaak zijn dit mkb-bedrijven. Zij (maar vaak ook hun eigen leveranciers) zijn verplicht om mee te werken aan het beveiligen van de toeleveringsketen. Dit houdt in dat ze moeten samenwerken met hun grote klanten om te voldoen aan de beveiligingseisen die de NIS2 wetgeving stelt. Deze groep bevat naar schatting 50.000-70.000 bedrijven.

Valt mijn bedrijf onder NIS2?

Alle essentiele en belangrijke bedrijven (10.000 tot 12.000) kunnen zelf controleren of hun bedrijf onder NIS2 valt. De overheid heeft hiervoor een online tool ontwikkeld, de regelhulp voor bedrijven.

Daarmee kunnen ze zien of ze een essentieel of belangrijk bedrijf zijn en dus binnen de scope van NIS2 vallen. De tool stelt een reeks vragen over de aard en omvang van je bedrijfsactiviteiten.

Daarnaast zijn alle mkb-bedrijven die aan NIS2 bedrijven leveren, maar ook de leveranciers van deze leveranciers, verplicht om mee te werken aan het beveiligen van de toeleveringsketen. (50.000 tot 70.000) Dit houdt in dat ze moeten samenwerken met hun klanten om te voldoen aan de beveiligingseisen die de NIS2 wetgeving stelt.

De bovengenoemde regelhulp vertelt je niet of je in de leveranciersgroep valt. Wil je dat weten? Mail dan naar de Samen Digitaal Veilig supportdesk.

Hoe werkt NIS2 in de toeleveringsketen?

De NIS2 richtlijn legt specifieke nadruk op de beveiliging van de toeleveringsketen, vooral omdat de veiligheid van een organisatie sterk afhankelijk kan zijn van haar leveranciers en dienstverleners. De keten is namelijk zo sterk als de zwakste schakel. Dit betekent dat een beveiligingslek bij één leverancier niet alleen die leverancier kan schaden, maar ook alle bedrijven waarmee deze digitaal en fysiek verbonden is.

Stel je vragen in het webinar

Wil je meer weten over NIS2 en wat het betekent voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor ons gratis webinar! 

Onze experts zullen je door de ins-and-outs van de NIS2 wetgeving leiden, zodat je goed geïnformeerd bent. 

Ga aan de slag met NIS2

Als jouw klant een essentieel of belangrijk bedrijf is, moet je voldoen aan NIS2 cybersecuritynormen. Het naleven van de NIS2 wetgeving kan een complexe uitdaging zijn. 

Ons platform dient als een centraal informatiepunt voor zowel NIS2 organisaties als hun toeleveranciers. Hier vind je de nodige hulpmiddelen, duidelijke richtlijnen en persoonlijke ondersteuning om deze uitdagingen succesvol aan te gaan, zoals o.a.:

Kies je pakket en laat zien dat je veilig werkt.

Nu 50% korting via je branche met kortingscode:

SBBFNIS2

Ontvang het laatste NIS2 nieuws direct in je inbox

Wij maken NIS2 eenvoudig

© 2024 Samen Digitaal Veilig | Alle rechten voorbehouden
In samenwerking met