Schrijf je in voor de gratis NIS2 nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en mis niets over NIS2
- De laatste updates over de wetgeving
- Analyses en tips van experts
- Verhalen uit de praktijk
Netwerk- en Informatiebeveiliging Richtlijn, de NIB-Richtlijn (in Europa NIS genoemd). Deze richtlijn maakt Europa digitaal veiliger door de digitale weerbaarheid te vergroten en de gevolgen van cyberincidenten te verkleinen.
De voorlopige lijst is als volgt:
(a) Elektriciteit
(b) Stadsverwarming en -koeling
(c) Aardolie
(d) Aardgas
(a) Lucht
(b) Spoor
(c) Water
(d) Weg
Bron: CBS
Levert jouw bedrijf aan één of meer van de bovenstaande bedrijven, dan zul je hoogstwaarschijnlijk dus ook met de NIS2-richtlijn (de wet) te maken gaan krijgen. Je zult waarschijnlijk samen met je klant (als dat een essentieel/vitaal of belangrijk bedrijf is) zul je moeten kijken naar de afspraken die jullie maken, welke risico’s er zijn en hoe die worden geregeld. Naast juridische documenten en vastlegging zul je aanvullend moeten laten zien (rapporteren) welke maatregelen je hebt genomen of nog gaat nemen. Omdat de Nederlandse wetgever nog de definitieve teksten moet maken zullen we pas later alle voorwaarden in detail kunnen gaan melden.
Wil je meer weten, meld je aan voor de nieuwsbrief en volg onze webinars voor updates.
Nog niet alle informatie over NIS2 (Wbni) is definitief. De Europese NIS2-richtlijn is vanaf 10 november 2022 aangenomen door het Europees Parlement en zal normaal gezien 15 december worden bekrachtigd door de Europese Raad. Daarna moet de Nederlandse wetgever nog de Nederlandse versie maken en publiceren. Die is nog niet beschikbaar. De informatie stellen we al wel vast beschikbaar zodat bedrijven weten dat de wet eraan komt. Dat biedt de mogelijkheid nu alvast na te denken over wie wat moet gaan doen.
De Wbni en straks NIS2 is een uitgebreide en gecompliceerde wettekst. De informatie op dit platform is een sterk gecomprimeerde vereenvoudigde uitleg en interpretatie hiervan. Wij nemen de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht bij de samenstelling en bij het onderhoud van op de website www.samendigitaalveilig.nl verstrekte informatie, maar wij kunnen niet garanderen dat deze informatie altijd volledig juist, compleet en actueel is. De informatie verstrekt op en via onze website is dan ook uitsluitend bedoeld als algemene informatie en hier kunnen verder geen rechten aan worden ontleend.
De inhoud van de website www.samendigitaalveilig.nl kun je gebruiken om een beter beeld te krijgen van de komende cybersecurity-regelgeving en kan helpen bij het vormgeven en uitvoeren van je werkzaamheden. De informatie kan niet worden opgevat als een concreet juridisch advies. Leidend blijft de officiële wettekst van de Wbni en de aanvullingen die er vanuit NIS2 aankomen.