Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Versterkte samenwerking tegen cyberdreigingen door de overheid

Drie prominente overheidsentiteiten in cybersecurity bundelen hun krachten en starten een gezamenlijk meldpunt voor cyberdreigingen. Dit initiatief luidt de samenvoeging in van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), het Computer Security Incident Response Team voor digitale diensten (CSIRT-DSP) en het Digital Trust Center (DTC) tot een centrale cyberentiteit in 2025.

Samen zetten zij zich in voor een digitaal veiliger Nederland en zorgen voor tijdige waarschuwingen voor zowel publieke als private entiteiten tegen cyberdreigingen. Dit initiatief steunt de kernpunten van de Nederlandse Cybersecuritystrategie.

Meldpunt voor cyberdreigingen

De overheid krijgt dagelijks meldingen over potentiële digitale risico’s, variërend van softwarefouten tot systemen die vatbaar zijn voor ransomware. Dit essentiële inzicht wordt gedeeld door professionals zoals ethische hackers en internationale partners. 

Als zulke bedreigingen worden geïdentificeerd, verstuurt de overheid waarschuwingen. Op dit moment gebeurt dit nog door de drie bovengenoemde cyberentiteiten, elk gericht op hun specifieke doelgroep. Na 2025 zal er slechts één meldpunt zijn.

Centraal loket voor cyberinformatie 

Voor een betere digitale veerkracht heeft de overheid een centraal loket geopend bij het NCSC. Hier kunnen dreigingsinformatie en incidenten worden gemeld. Na beoordeling door het NCSC wordt de melding verder gedeeld en wordt – op basis van een duidelijk vastgesteld kader – actie ondernomen.

Uniforme dreigingsbeoordeling 

Om onderscheid te maken tussen urgente en standaard cyberdreigingen, is er een helder beoordelingskader ontwikkeld. Zo worden bijvoorbeeld specifieke softwarefouten of open servers altijd gemarkeerd voor onmiddellijke waarschuwing. Deze evaluatieprocedure is nu gestandaardiseerd, hoewel de communicatie kan variëren op basis van de doelgroep.

Verdere integratie 

De samenwerking tussen de drie organisaties groeit op verschillende niveaus. Denk hierbij aan het delen van IT-systemen. Ze blijven werken aan een geïntegreerde waarschuwingsdienst ter ondersteuning van de Nederlandse digitale veiligheid.

Blijf geïnformeerd

Hoewel er geen aanmelding mogelijk is voor deze waarschuwingsdienst, informeert de overheid proactief over cyberdreigingen. Om bij te blijven met updates, kunnen geïnteresseerden de RSS-feed van het NCSC volgen of zich aansluiten bij de DTC Community voor bredere netwerkmogelijkheden.

Bron: Digital Trust Center

TechOne: ‘Nieuwe regelgeving zoals NIS2 wetgeving helpt om cybersecurity op de agenda van de directie te zetten’
Impact NIS2 vooral op directie, medewerkers en leveranciers
René van Etten, ThreadStone Cybersecurity: ‘Informatiebeveiliging is geen project, maar een proces!’
De NIS2 komt eraan: Tekort aan cybersecurity specialisten
Interview met Johan van Slooten, Director Cybersecurity & Risk management bij Hoffmann: ‘Laat cyberdreigingen niet het laatste woord hebben, neem zelf actie!’