Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Veilig samenwerken
in de keten

Mkb-bedrijven: Budgetteer voor NIS2 in 2025!

Het is tijd voor actie: Mkb-bedrijven moeten zich voorbereiden op de invoering van de NIS2-richtlijn op 1 juli 2025. De klok tikt, en dit cruciale project moet niet ontbreken in je budget voor 2025.

Waarom NIS2 essentieel is voor jouw bedrijf

Met de bevestiging dat de NIS2-wet op 1 juli 2025 van kracht wordt, moeten bedrijven dit serieus nemen. Hoewel de overheid heeft aangegeven dat de wet in het derde kwartaal van 2025 ingaat, is het logisch dat het 1 juli wordt – de meest gangbare datum voor nieuwe wetgeving. De implementatie van NIS2 kan zes tot negen maanden duren, dus is het van groot belang om nu te beginnen of het in ieder geval te budgetteren.

Concurrentiepositie: Veiligheid als prioriteit

Het niet opnemen van een NIS2-project in je budget voor 2025 kan gevolgen hebben voor de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven. Vrijwel alle bedrijven zitten in de toeleveringsketen, en stel dat jouw grote klanten jouw bedrijf als een risico zien, dan kan dat vervelende gevolgen hebben als je niet kunt bewijzen dat je cyberveiligheid op orde is.

NIS2: Tijd om actie te ondernemen

Nu duidelijk is dat de NIS2-richtlijn binnen circa negen maanden in Nederland van kracht wordt, is er geen tijd te verliezen. De wet, die de naam Cyberbeveiligingswet zal krijgen, moet nog goedkeuring krijgen van de Raad van State, de Tweede Kamer en de Eerste Kamer.

De opkomst van cyberaanvallen en de toenemende dreiging van AI-gebaseerde aanvallen maakt deze wet noodzakelijk. De Nederlandse digitale economie moet veiliger worden en NIS2 is daarbij een belangrijke pijler.

Voorbereiden op de toekomst: Artikel 21 en de AMvB

Een veel gestelde vraag van Deelnemers aan Samen Digitaal Veilig is waarom artikel 21 van de Europese richtlijn niet in de Nederlandse wettekst staat. Dit komt omdat de wetgeving verdeeld wordt over de wet zelf en de AMvB (Algemene Maatregelen van Bestuur). Het doel hiervan is om afstemming te houden tussen de verschillende Europese landen en om te voorkomen dat er onnodige verschillen ontstaan in cybersecurityvoorschriften.

Ga een norm halen

Belangrijke bedrijven en leveranciers moeten zich nu gaan voorbereiden op het naleven van deze wetgeving. Als jouw bedrijf valt onder de 10.000 essentiële en belangrijke bedrijven, staat je een groot project te wachten. Start vandaag nog met een NIS2-traject en overweeg certificeringen zoals ISO27001.

Ben je een bedrijf in de toeleveringsketen, overweeg dan het halen van een NIS2 Quality Mark.

Ons advies aan alle bedrijven is om direct een budgetpost op te nemen voor NIS2-implementatie en de bijbehorende permanente beveiligingsmaatregelen. Dit is geen eenmalige actie, maar een doorlopend proces dat jaarlijks onderhoud en aandacht vraagt.

Webinar en gratis checklist voor ondersteuning

Op samendigitaalveilig.nl kun je je inschrijven voor gratis webinars waarin je alles leert over NIS2. Je krijgt bovendien toegang tot een handige NIS2-checklist om direct te starten. Samen Digitaal Veilig is een initiatief dat is opgezet door brancheorganisaties en bereikt via haar partners inmiddels 140.000 bedrijven. Meer dan 50 kennis- en marktpartijen en 83 brancheorganisaties zijn hierbij aangesloten en ondersteunen bedrijven bij de implementatie van NIS2.

Budgeteer nu voor NIS2 en zorg dat jouw bedrijf klaar is voor de toekomst!

Cybersecurity in de metaalindustrie: ijzersterk en staalhard?
BNR: ‘Het NIS2 Quality Mark is geniaal!’
NIS2 Quality Mark certificering gestart voor mkb-bedrijven in de toeleveringsketen
NCSC lanceert NIS2-registratie voor organisaties die belangrijke en essentiële diensten leveren
‘Belonen van bedrijven zou een enorme stimulans zijn om cybersecurity serieus te nemen’