Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Cybersecuritybeeld Nederland 2023 voor ondernemers

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft het Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) 2023 gepubliceerd. Het CSBN geeft de trends, incidenten, dreigingen en uitdagingen weer op het gebied van cybersecurity binnen onze nationale veiligheid.

Wat kun jij als ondernemer met deze informatie? We vatten de voor bedrijven relevante punten samen:

  • Verwacht het onverwachte. De digitale dreiging voor Nederland is onverminderd groot. Elk bedrijf of organisatie moet rekening houden met onverwachte aanvallen;
  • Er is sprake van een scheefgroei tussen de toenemende dreiging en de ontwikkeling van de weerbaarheid. Daarom is het nu tijd om in actie te komen;
  • Zorg ervoor dat de basis op orde is; zwakke plekken maken het criminelen gemakkelijk;
  • Let extra op de beveiliging van OT- en IoT-apparatuur*, zeker wanneer je met gevoelige (bedrijfs)gegevens werkt;
  • Iedere organisatie is onderdeel van een breder ecosysteem. Dit brengt risico’s met zich mee. Wees je bewust van deze risico’s en maak een plan voor als het mis gaat.

* Operationele technologie (OT) omvat digitale systemen (hardware en software) die fysieke processen in gang zetten, controleren en beheren. Voorbeelden zijn toegangssystemen en gebouwautomatiseringssystemen. In IT is de prioriteit meestal gericht op vertrouwelijkheid en integriteit van gegevens, maar voor OT is het juist andersom. Hier is de focus vooral op beschikbaarheid, omdat verstoringen of uitval fysieke gevolgen kunnen hebben.

IoT staat voor het Internet of Things. Het betekent dat verschillende apparaten en objecten met elkaar kunnen praten via het internet, zonder dat wij mensen erbij betrokken hoeven te zijn. Denk bijvoorbeeld aan slimme thermostaten die je via een app op je telefoon kunt bedienen, of aan sensoren in machines die automatisch problemen kunnen detecteren en rapporteren aan de onderhoudsafdeling van een bedrijf.

Download het korte rapport: Cybersecuritybeeld Nederland 2023 in vogelvlucht
https://www.digitaltrustcenter.nl/sites/default/files/2023-07/CSBN_2023_in_vogelvlucht.pdf
Of het complete rapport: Cybersecuritybeeld Nederland 2023
https://www.digitaltrustcenter.nl/sites/default/files/2023-07/CSBN_2023.pdf

Nederlandse overheid lanceert de Quickscan NIS2 richtlijn, helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Nederland loopt achter op het gebied van innovatie bij cybersecurity. Dat is te lezen in het nieuwe boek: ‘Security Innovation Stories’.
Nomadische Honeypots: samen sterker tegen cyberdreiging
Verhoogd risico op cyberaanvallen tijdens piekmomenten van online shoppen
Cyber Security Event Claranet in teken NIS2