Lancering NIS2 Keurmerk: het belang van digitale veiligheid voor bedrijven

We spreken met Coen van den Berg, directeur IVBB, en Ron Vermeulen, Partner Manager IVBB, over de uitdagingen en kansen voor branches en toeleveranciers in het kader van de NIS2-wet.

De grootste uitdaging voor branches

Ron Vermeulen: “Ik denk dat de grootste uitdaging voor de branches is om NIS2 onder de aandacht krijgen van hun leden. Dus het onderwerp dusdanig presenteren dat iedereen denkt: ‘hier moet ik wat van afweten’. Wat je merkt is dat ondernemers denken: dat regelt mijn IT-leverancier wel. Dus ik denk dat dat de grootste uitdaging is: het activeren van de leden.”

Hoe kunnen branches hun leden helpen?

Ron: “Ze kunnen hun leden helpen door het branchebreed aan te pakken. Het gevaar is namelijk dat als maar een paar individuele ondernemers met NIS2 aan de slag gaan, de keten nog steeds kwetsbaar is. Als de hele branche aan de slag gaat met digitale veiligheid krijg je een betere weerbaarheid. Op het moment dat ze dat doen, dan helpen ze niet alleen hun leden maar de branche als geheel. Organiseer bijvoorbeeld (online) bijeenkomsten, waarbij je een vakinhoudelijke spreker uitnodigd en combineer dit met het thema digitale veiligheid.”

Uitdagingen voor niet-conforme toeleveranciers

Coen van de Berg: “Een toeleverancier die niet voldoet aan de NIS2-richtlijnen loopt het risico dat grote, essentiële bedrijven waarvoor ze leveren, overstappen naar een andere leverancier die wel aan deze normen voldoet. Zij eisen namelijk kwaliteit en continuïteit. Cybersecurity is daar een belangrijk onderdeel van en door NIS2 nog belangrijker. Als je niet voldoet dan prijs je jezelf uit de markt. Dus je moet mee.”

NIS2 Keurmerk als oplossing voor het MKB

De NIS2 wetgeving kent normen (waaronder ISO) maar die zijn voor midden – en kleine bedrijven veel te zwaar. Het NIS2 Keurmerk biedt uitkomst en zorgt voor een zachte landing. Het keurmerk bestaat uit drie niveaus – basis, high en substantial – en voorziet zo precies genoeg – én goedgekeurde maatregelen die bij ieder type MKB bedrijf past. Zo wordt het behapbaar en betaalbaar.

“De lancering van het NIS2 Keurmerk markeert een cruciale stap in het waarborgen van digitale veiligheid binnen branches. Het bewustzijn vergroten, samenwerken op branchebreed niveau en voldoen aan de NIS2-normen zijn essentieel om de digitale weerbaarheid van bedrijven te versterken”, aldus Coen.

Deel dit artikel:
Ja, ik wil ondersteuning bij de NIS2 richtlijn en de ketenzorgplicht. Graag ontvang ik het kosteloze informatiepakket.