Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

Cybercriminaliteit sinds 2019 bijna verdrievoudigd

De politie heeft vastgesteld dat de criminaliteit weer toeneemt, maar dat de aard van de misdaad is veranderd. Terwijl het aantal inbraken, overvallen en straatroven historisch laag blijft, is de cybercriminaliteit sinds 2019 bijna verdrievoudigd.

In 2022 werden bijna 797.000 misdrijven geregistreerd, een stijging van 7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat betekent dat de misdaadcijfers weer op het niveau van 2019 zijn.

Er is een enorme verschuiving te zien naar online oplichting en fraude. Vooral het midden- en kleinbedrijf is een favoriet doelwit van hackers omdat ze minder geavanceerde beveiligingssystemen hebben dan grote bedrijven. Ook hebben ze vaak minder mensen die zich met cybersecurity bezighouden, wat betekent dat ze sneller slachtoffer kunnen worden van phishing-aanvallen of malware-besmettingen. De gegevens van midden-en kleinbedrijven bevatten vaak waardevolle informatie die hackers kunnen gebruiken voor identiteitsdiefstal of andere criminele activiteiten.

Via een inbraak in een kleiner, slecht beveiligd bedrijf, kunnen criminelen toegang krijgen tot de grotere bedrijven. Juist deze ketenrisico’s zijn punt van aandacht in de nieuwe NIS2 wetgeving. Het doel van de wetgeving is om alle bedrijven die vitaal en belangrijk zijn beter te beschermen tegen digitale criminaliteit. Dit heeft ook gevolgen voor de toeleveranciers van die bedrijven. De veiligheid binnen de keten moet worden gewaarborgd.

Digitale veiligheid is dus een verantwoordelijkheid voor alle bedrijven, groot en klein. Maar juist voor die kleinere ondernemingen ontbreekt het nog aan de juiste kennis en tools. Daarom is er Samen Digitaal Veilig. Met de basisversie wordt een solide fundament gelegd voor de digitale veiligheid van elke onderneming. Zo bereid je je alvast gedegen voor de op de nieuwe wetgeving. Maak kosteloos een account aan op https://www.samendigitaalveilig.nl/deelnemen/

Ketenzorgplicht NIS2 richtlijn raakt ruim 50.000 mkb-bedrijven
Bedrijven lopen risico om buitenlandse klanten kwijt te raken door NIS2 regelgeving
Zelfstandig ondernemers kunnen aan de slag met cybersecurity met 3 belangrijke video’s
De RDI heeft inventarisatiegesprekken met olie- en gasopslagsector afgerond
Moet jouw mkb-bedrijf voldoen aan NIS2? De nieuwe Europese wet kent strengere eisen op het gebied van cybersecurity