Samen Digitaal Veilig is een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW

24% van de kleine bedrijven doet niets aan digitale veiligheid

Het aantal digitale misdrijven in Nederland is de afgelopen jaren fors toegenomen. Toch is er nog een groot deel van de bedrijven dat niets doet aan digitale veiligheid. Dat is vragen om problemen.

Uit onderzoek blijkt dat vooral de kleine bedrijven (tot 10 medewerkers) het minste actie ondernemen. 24% onderneemt zelfs geen enkele actie als het gaat om veilig online gedrag. De bevindingen komen uit onderzoek van Alert Online dat jaarlijks wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het onderzoek richt zich op het bewustzijn van Nederlanders rondom cybersecurity.

De belangrijkste bevindingen uit het deelonderzoek bedrijfsleven:

Phishing staat bovenaan
Phishing blijft de meest ervaren vorm van cybercrime. Een op de vijf medewerkers van de onderzochte bedrijven heeft het afgelopen jaar een phishingmail op het werk ontvangen. Gebeld worden om geld of gegevens te bemachtigen staat op de tweede plaats. ICT’ers hebben vaker te maken cybercrime dan andere medewerkers.

Meerderheid maakt geen melding bij cybercriminaliteit
Een meerderheid van het midden- en kleinbedrijf (56 procent) doet geen aangifte als ze getroffen wordt door een cyberaanval of het doelwit is van hackers. De minister van EZK Micky Adriaansens roept consumenten en bedrijven op om vaker online risico’s te melden en zeker het kleine mkb om digitale veiligheid een dagelijks onderdeel te laten zijn van hun ondernemerschap.

Schaamte en meldingsbereidheid
63 procent van de respondenten denkt dat ze het zouden melden bij hun manager als ze een virus zouden downloaden. Een minderheid van 7 procent zegt dit niet te doen uit schaamte. Ruim de helft van de Nederlanders (55 procent) die zich laat misleiden door een phishingmail, vertelt dit uit schaamte niet aan zijn omgeving.

Veelgemaakte fouten
Een aanzienlijk deel van de respondenten maakt nog voor de hand liggende fouten: vier op de tien (39%) gebruiken het standaard met de router meegeleverde wachtwoord. En maar vier op de tien hebben een wachtwoord van 12 tekens of langer.

Bron: Alert Online 2022

Bedrijven lopen risico om buitenlandse klanten kwijt te raken door NIS2
Neem 16 april deel aan het webinar ‘NIS2 risico voor bedrijven die exporteren’
Europa neemt maatregelen elektriciteitssector voor versterking cyberweerbaarheid
Digitale Veiligheid mkb’ers versterkt door nieuwe wet: Wbdwb
Data en inloggegevens van mkb’ers staan hoog op verlanglijstje van cybercriminelen